İskenderun ismi nereden geldi ?

İskenderun’un ismi, büyük ihtimalle Büyük İskender’e atfen verilmiştir. Büyük İskender, MÖ 4. yüzyılda Pers İmparatorluğu’nu fethetmiş ve geniş bir imparatorluk kurmuştur. İskenderun’un bulunduğu bölge, antik çağlarda Kizzuwatna adıyla anılan Hititlerin ve daha sonra da Perslerin egemenliği altında bulunmuştur.

İskenderun ismi nereden geldi ?

İskenderun’un antik dönemdeki adı “Alexandria ad Issum” olarak bilinir. Bu isim, Büyük İskender tarafından kurulan birçok şehre verilen “Alexandria” ismi ile bölgenin eski adı olan “Issus”un birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. İssus, İskenderun Körfezi’nin güneydoğusunda yer alan bir antik kentti ve Büyük İskender’in Pers İmparatoru III. Darius’a karşı kazandığı önemli bir zaferin yaşandığı yerdir.

İskenderun’un ismi nereden geliyor ?

Daha sonra zaman içinde “Alexandria ad Issum” ismi kısalarak “Alexandretta”ya dönüşmüş, sonrasında ise Türkçeleştirilerek günümüzdeki “İskenderun” ismini almıştır. Bu isim, bölgedeki Büyük İskender’in etkisini ve zaferini yansıtmaktadır.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.