Çocuklarda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda Üst Solunum  Yolu EnfeksiyonuÇocuklardaki üst solunum yolu enfeksiyonlarında ateş ve uykuyu bölecek kadar öksürük olmadığı sürece karma grip şurubu veya öksürük şurubu kullanımı gerekmez.Bu tür ilaçların doktora danışılmadan 5 günden uzun süre verilmesi 6 yaşından küçük çocuklar için sakıncalı olabilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına VİRÜS dediğimiz hastalık yapıcı etkenler sebep olduğu için, bu tür enfeksiyonlara antibiyotik vermek gereksizdir. Doktora danışmdan,gereksiz antibiyotik kullanımı,mikroplarda antibiyotiğe karşı direnç kazandırdığı gibi karaciğer ve böbreklere ek yük getirir,uzun vadede bu organların harabiyetine sebep olur.
Çocuğunuzun yatarken tıkanıklığı artıyorsa burnunu ilaçsız serumlu/deniz sulu damla/spreylerle açabilirsiniz. Burun salgısını temizlemek için eczanelerde bulunan basit aspiratör denilen vakumlu cihazlardan kullanabilirsiniz.
Balkon da dahil evin hiçbir bölümünde sigara içilmemelidir. Sigara içilen evlerde basit virütik enfeksiyonların zatürre,orta kulak iltihabı ve astım/bronşite dönüşme olasılığı içilmeyen evlerde yaşayan çocuklara göre artar.
Çocuğunuzun bulunduğu odada devamlı buharlı bir ortam yaratın.Çocuğunuz hasta olmasa bile,nemli ortam yaratmak üst solunum yolları enfeksiyonlarını engellemede önemlidir(kuru burna mikropların yerleşmesi daha kolaydır).
Çocuğunuzun enfeksiyonları sık tekrarlarsa eve bir soğuk buhar aleti alın. Soğuk buharın olmadığı durumlarda banyoda en sıcak suyu açıp,kapısı kapalı durumda çocukla beraber bir süre(min.15dk) buhardan yararlanmak ya da balkona bir süre soğuk hava soluması için çıkarmak faydalı olabilir.
Öksürüğü rahatlatmak için bol sıvı vermelisiniz.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına ishal ve kusmanın eşlik ettiği durumlarda burun tıkanıklığını giderici şuruplar ishali arttırabileceğinden bunların bu dönemde sınırlı olarak kullanılması ya da hiç kullanılmaması gerekir.
Solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde bebeğinize mamadan ziyade anne sütü vermek,öksüren/hapşıranları bebeğinize yaklaştırmamak,bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkamak,oyuncaklarını temiz tutmak önemlidir.
Uzm.Dr.Faruk Sülün
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Detaylı Bilgi ve Randevu
0850 304 66 66

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.