Suriyelilere 57 Bin 306 Briket ev Teslim Edildi

Suriye’nin İdlib bölgesinde yaşayan, savaş mağduru insanların barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yaptırılan briket evlerin açılış ve anahtar teslim törenine video mesaj ile katılan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, hak sahiplerine hitaben yaptığı konuşmasında, “İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda yürütülen yardım kampanyası ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle başlattığımız 77 bin briket evin 57 bin 306’sını tamamladık, kalanların inşası ve hazırlıkları sürmektedir. Bu evler camisi, okulu, sağlık merkezi, fırını, sosyal tesisi ve çocuk parkıyla eksiksiz birer yaşam alanı olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. İnşası biten evlere şuana kadar 50 bin aile yerleştirildi. İnşallah briket ev sayısını toplamda 100 bine çıkaracak, dolayısıyla 100 bin ailenin şartlarını bir parça da olsa düzeltmiş olacağız. Briket evlerin burada oturacak Suriyeli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu evlerin yapımında emeği geçen tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, hayır sahiplerine, inşasında çalışan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Afganistan’dan Pakistan’a, Bangladeş’ten Filistin’e, Yemen’den Ukrayna’ya kadar geniş bir coğrafyadaki insani yardım operasyonlarını kesintisiz sürdürüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, devamında “Geçtiğimiz haftalarda Afganistan’a içinde 5 bin ton insani yardım malzemesi olan 10 ayrı iyilik treni gönderdik. Ukrayna topraklarındaki savaş başladığından beri bu ülkeye 100 tır insani yardım malzemesi sevk ettik. Ciddi sıkıntılar yaşayan Lübnan’a, sivil toplum kuruluşlarımızın desteğiyle 3 iyilik gemisi ulaştırdık. Suriye’nin çeşitli bölgelerinde toplamda yaklaşık 6 milyon insana ulaşan yardım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Velhasıl tüm mazlumların ve mağdurların yanında yer almak için var gücümüzle çalışıyoruz.. Türkiye’nin Suriye’de derinleşen insani trajedi karşısında sınır ötesi harekatlarını başlattığı 2016 yılından bugüne kadar oluşturduğu güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır. göçü sınır ötesinde tutmaya yönelik stratejilerini gönüllü geri dönüşleri teşvik edecek projelerle destekliyoruz. Briket evler bu adımlardan biriydi. Şimdi de ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Bu projeyi, ülkemizdeki ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçireceğiz. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Resualyn başta olmak üzere 13 ayrı bölgedeki yerel meclislerle birlikte yürüteceğimiz bu proje, bir hayli geniş kapsamlıdır. Konuttan okul ve hastaneye kadar günlük hayatın tüm ihtiyaçları ile tarımdan sanayiye kadar kendi kendine yeterli tüm ekonomik altyapı, bu projenin içinde yer alacaktır. İnşallah Suriye’nin diğer kısımları da zaman içinde güvenli hale geldiğinde, oralarda da benzer çalışmaları yürüterek, gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız dedi.

Bölgede ki çalışmalarla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, “Burada sadece 77 bin ev projelendirmedik. 57 bin 306 ev tamamladık, 9 bin 700 ev devam ediyor, 10 bin eve başlıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi. Yıl sonuna kadar 100 bini arkadaşlarımızla birlikte Allah’ın izniyle bitireceğiz. Burada 50 okul bitirdik, 23 okul devam ettiriyoruz, toplam 73 okul. 26 cami bitirdik, 24 devam ettiriyoruz ve 10 sağlık tesisi yaptık, 13’ünü devam ettiriyoruz. 11 sosyal tesis yaptırdık, 7’sini devam ettiriyoruz. 7 park bitirdik, 18 çocuk parkı yapıyoruz. 21 fırın bitirdik, 13 fırın devam ettiriyoruz. 36 su kuyusu yaptırdık, 4 su kuyusu devam ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Suriyelilere 57 Bin 306 Briket ev Teslim Edildi Suriyelilere 57 Bin 306 Briket ev Teslim Edildi Suriyelilere 57 Bin 306 Briket ev Teslim Edildi Suriyelilere 57 Bin 306 Briket ev Teslim Edildi Suriyelilere 57 Bin 306 Briket ev Teslim Edildi Suriyelilere 57 Bin 306 Briket ev Teslim Edildi

Önceki İçerikHAK-İŞ Hatay İl Başkanlığı 1 Mayıs’ı Anıt Alanında Coşku İle Kutladı
Sonraki İçerikTÜİK nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.