Bayramda Et Tüketimine Dikkat !

Gözde Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Tuğba Reyhani Sabahoğlu, Kurban bayramında et tüketimine karşı önemli tavsiyelerde bulundu.
Her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da oldukça dulyarlı hareket eden, Gözde Cerrahi Tıp Merkezi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde de halkımızı sıcak yaz gününde et tüketimine karşı uyardı.

Gözde Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Tuğba Reyhani Sabahoğlu değerlendirmesinde;

Kurban bayramı ile birlikte et tüketimi de artmaktadır. Sağlıklı bir bayram geçirmek için kırmızı et tüketiminin miktarına ve sıklığına dikkat edilmeli, porsiyon kontrolüne özen gösterilmelidir.

• Özellikle kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişiler kurban bayramında et tüketim miktarlarına özen göstermelidir.
• Kırmızı et, kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL miktarının yüksek olduğu bir besin grubu olduğu için bayramda tüketim miktarı abartılmamalıdır.
• Kırmızı etin günlük tüketim miktarı kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 90–120 gr (3–4 köfte kadar) olmalıdır.
Kurban Eti Nasıl Tüketilmelidir?
• Güne sebze ve su yönünden zengin hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bu şekilde kahvaltı sindirim sorunlarına yardımcı olacaktır. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştırır. Et çok sert olur ve etin pişmesini güçleştirir. Bekletildikten sonra tüketilen etin lezzeti ve pişirilmesi daha iyi olur.
• Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmeli ve ilave yağ kullanılmamalıdır. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden uzak durulmalıdır.
• Kanserojen öğelerin oluşumunu engellemek, vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için et ızgara, fırın ve haşlama yöntemleriyle pişirilmelidir, kızartmalardan ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır.
• Mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre uzakta tutulmalı, etin ateşe yakın olması hem kanserojen öğe oluşumuna neden olur hem de A, B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.
• C vitamini kırmızı etin içinde bulunan demir ve B grubu vitaminlerinin emilimini artırdığı için mutlaka bol salata ile tüketilmelidir.
• Kırmızı etin sindiriminde su çok önemlidir. Mümkünse yemek öncesinde ve sırasında toplam 2 bardak su tüketilmelidir.
• Kurban eti buzlukta eksi 18 derecede saklanmalıdır. Fakat buzluktan çıkarıldıktan sonra tekrar buzluğa konulup saklanmamalıdır.
• Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Sağlık için riskli bir durumdur. Buzdolabında ya da mikrodalgada çözdürülmelidir.
• Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır.

Bayramda Et Tüketimine Dikkat !

Bayramda Et Tüketimine Dikkat !

Önceki İçerik20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer
Sonraki İçerikMetruk Binalar Yıkılıyor
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.