FAY HATTI ÜZERİNDE YAŞAYAN

FAY HATTI ÜZERİNDE YAŞAYAN ŞEHİR VE KURTULUŞ LİSESİ
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Antakya ve çevresinde bilinen ilk deprem, milattan önce 148 yılında yaşanmıştır. Asi Nehrinin Akdeniz’e bakarak ilerlediği, Amanos Dağlarının çevrelediği ve bağrında Amik Ovasının boylu boyunca uzandığı kadim şehrimiz binlerce yıldır sallanarak, sarsılarak ve kırılarak soluk alıp vermeye devam etmektedir.

Fay hattı üzerinde yaşayan şehirlerden birisi olan Hatay’ın depremselliği çok boyutludur. Merkezdeki Antakya, Defne ilçeleri ile Hassa, Kırıkhan, Dörtyol, Erzin, Reyhanlı’nın 25 köy/mahallesi doğrudan fay hattı üzerinde yer almaktadır.

Mayıs ayı sonlarında sosyal medyada kapalı grup kurarak bir araya gelen bizler; Antakya Kurtuluş Lisesinin tarihsel, sosyal ve kültürel birikimini gün ışığına çıkarma ve yaşadığımız şehrin çok kültürlü iklimiyle buluşturma iddiasına gerçekçi bir hedef olarak yaklaştık.

2004 yılında duvarları yıkılıp tabelası sökülünceye kadar 35 yıl boyunca kapılarını açık tutmuş Kurtuluş Lisesi’nin şimdilerde her yere dağılmış sayısız yaşam alanında karar verici konumunda olan, donanımlı, demokratik değerleri kanıksamış ve evrensel ilkeleri bir etik sorumluluk olarak üstlenmiş binlerce öğrencisinin, emek’tar öğretmenlerinin Hatay için yapabileceği çok işinin olduğuna inanıyoruz.

Yurttaşlık bilincimizle ve toplumsal sorumluluğumuzla yüzümüzü Antakya ve çevresine yansıtmayı sürdüreceğiz. Bu ayın konusunu “Hatay ve Deprem” olarak belirledik.

21 Şubat Cumartesi günü, saat 16.00’da Geçmişten Bugüne Antakya Kurtuluş Lisesi Youtube Kanalı’nda gerçekleştireceğimiz canlı yayınla Habibi Neccar Dağının eteklerine kurulmuş Antakya ve çevresine sesleneceğiz.

Okulumuzun mezunlarından Jeoloji Mühendisi Niyazi TEMİZKAN, İnşaat Mühendisi Cemil TİLEYLİOĞLU ve Mimar Mustafa ÖZÇELİK ile kentimizin depremselliğini tartışacağız. Şehrin yapı stokunu, alüvyon zeminini, deprem hazırlığını ve farkındalığını konuşacağız.

Bilimin yol göstericiliğinde ilerleyen, çevre ve doğa duyarlılığı yüksek, yurtsever ve halkçı tutumla dünyayı kavrayan, kozmopolit bir kültür ikliminde kardeşçe ve barış içinde yaşamayı ilke edinmiş kuşakların ayak izlerinde Kurtuluş Lisesi’nden kimliğimize uzanmış ve kazınmış temel bir hayat bilgisinin olduğunu düşünüyoruz.

Hayatın bu öğretisine, okul anılarımıza, şehrimize ve ülkemize sahip çıkacağız.

Geçmişten Bugüne Antakya Kurtuluş Lisesi Yürütme Kurulu

6fdb3376 0e61 46ca 9f49 5d3ddf542f31

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.