Kafe ve restoranlar açılacak mı, kısıtlamalar esneyecek mi?

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başkanlığında saat 17:00’de video konferans yöntemiyle toplanacak.

Mart itibarıyla önce ilköğretim, arkasından da orta öğretim kurumlarının hibrit model ile eğitime başlaması hedefleniyor. Gidişe göre bu sürelerin değiştirilebileceği, yaza da sarkıtılabileceği belirtiliyor.

Marttan itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları ile ilgili de bazı iyileştirilmelerin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Öncelikli olarak hafta sonu kısıtlamalarının kaldırılması, hafta içi kısıtlamanın ise bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Salgının durumuna göre daha sonra bunun da kaldırılacağı belirtiliyor.

Bu değerlendirme sonucunda bazı kısıtlamaların devamı, hatta daha başka sınırlamalar getirilebilecek.

‘Kafe, lokanta ve restoranlar açılacak mı?’ sorusunun cevabı kabine toplantısında belli olacak.

Uzun süredir kapalı olan kafe ve restoranların mart ortasından itibaren belli kurallarla açılması planlanıyor. Ancak buralar maskelerin indiği ve bulaşın en fazla arttığı yerler olduğu için zamanlamanın iyi yapılması, kuralların da sert ve net konulması bekleniyor. Planlanan düzenlemede 30-45-50 düzenlemesi öne çıkıyor.

Bu kapsamda, kafe ve restoranlara HES kodu ile giriş yapılabilecek. İç ve dış mekânların kullanımı farklı olacak. İç mekânda kapasitenin en fazla yüzde 30’u (10 masa varsa 3 tanesi hizmete açık olacak), dış mekânlarda yüzde 50’si (10 masa varsa 5 tanesi) hizmete açılacak. Bulaşın olmaması için müşterilere oturma sınırlaması getirilmesi planlanıyor. Bu sürenin de 45 dakika olabileceği belirtiliyor.

Çarşamba günü yapılması beklenen toplantının ana gündem maddesinin koronavirüsle mücadele süreci ve tedbirler olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık edeceği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın brifing vereceği toplantıda, aşılamada gelinen son durum, mutant virüsle ilgili gelişmeler, sokağa çıkma kısıtlaması ile kafe ve restoranlarla ilgili kararların çıkması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan Bilim Kurulu toplantısında alınan tavsiye kararların, mart ayıyla birlikte uygulamaya geçebileceği belirtiliyor. Alınan tavsiye kararların başında ‘yerinde karar’ dönemi geliyor. Buna göre; vaka sayılarının az olduğu yerlerde kafe restoranlar belli kurallar çerçevesinde açılabilecek, kısıtlamalar esnetilebilecek.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.