DİYABET HASTALARINA UYARI

                                         DİYABET HASTALARINA UYARI

                       PANDEMİ ENDİŞESİYLE KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN!

Diyabet hastaları, Covid-19 endişesi ile hastanelere gitmekten çekindiklerinden kontrollerini aksatabiliyor. Ama öte yandan uzun süre kan şekerinin kontrol altına alınmaması farklı sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı gibi covid-19 olduklarında tedavi sürecini çok daha zor geçirebiliyorlar.

Uzmanlar, diyabet hastalarını uyararak şunlara dikkat çekiyor: “Özellikle kan şekeri kontrolü kötü olan diyabet hastaları Covid-19 ile enfekte olduklarında hastaneye yatış gereksinimleri, yoğun bakım ihtiyaçları, solunum desteği cihazına bağlanma ve ölüm oranları diyabetik olmayan bireylere kıyasla çok daha yüksek oluyor.

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin görülme sıklığındaki artışın temel nedeni olarak gösteriliyor. Kandaki şeker seviyesinin yüksek olması ile başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor. Özellikle ileri yaştaki hastalarda pandemi nedeniyle evde kalma süresinin uzaması, yeme-içme alışkanlıklarının değişmesi ve egzersiz olanaklarının kısıtlaması nedeniyle kan şekeri kontrolü zorlaşıyor.Diyabet hastalarının pandemi sürecinde hasta olmaktan korktukları için sağlık merkezlerine başvurmaktan çekinmemeleri, kontrollerini aksatmamaları önemli.

Diyabet önemli bir halk sağlığı sorunu

Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ya da üretilen insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması sonucu kandaki şeker seviyesinin yükselmesiyle ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Tüm dünyada görülme sıklığı artan diyabetin kontrolsüz seyrettiği durumlarda sağlığa vereceği büyük hasar nedeniyle çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken uzmanlar sözlerine şöyle devam ediyor: “Kan şekerlerinin uzun süre yüksek seyretmesi birçok soruna yol açıyor. Başta kalp-damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, görme kaybı, inme, sinirlerde harabiyet, cinsel işlev bozuklukları ve uzuv kaybına neden olabilecek yaralar olmak üzere hayatı tehdit eden ve yaşam kalitesini azaltan birçok soruna neden olabiliyor”

DİYABET HASTALARINA UYARI

Önceki İçerikİskenderun Belediyesinden “Öğretmenimin Kadrajından Fotoğraf Yarışması ve Sergisi
Sonraki İçerik65 Yaş Ve Üzeri Vatandaşların Dikkatine
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.