Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Önemli Uyarılar!

Sağlıklı bir hamilelik için, hamilelik öncesi dönemde yapılacak kontrollerin önemli olduğunu ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, çocuk sahibi olmak isteyenlerin, sorunsuz hamilelik için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeleri gerektiği konusunda öneride bulundu.
Gebelik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nelerdir?
Op. Dr. Murat Alpay, anne adaylarının yaptırması gereken testler hakkında bilgiler vererek, “Hamilelik öncesi bazı tahlilleri yaptırmanız, gebelik izleminizde kolaylıklar sağlayacaktır. Hamilelik öncesi dönemde jinekolojik muayene, pap-smear testi, tiroid fonksiyonları, glukoz, kan sayımı ve rahim – yumurtalıkların değerlendirilmesi gerekir. Hamile kalmadan en az 1 ile 3 ay öncesinden folik asit takviyesi almak önemlidir. Bu süreçte beslenmenize, kilo alımınıza ve hekimin vereceği önerilere dikkat edilmelidir. Adet gecikmesi olduktan ve gebelik testi pozitif olarak sonuçlandıktan sonra, ultrasonda gebelik kesesinin rahim içerisinde yerleşip yerleşmediğinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bundan ortalama 2 hafta sonra da kalp atışı tespiti yapılmalıdır. Yine bu süreçte değerlendirilmesi gereken testler ek başka hastalık yoksa; kan sayımı, tiroid fonksiyonları, kan grubu, torch tayini, seroloji, tam idrar tahlili ve glukozdur” açıklamasında bulundu.
Gebelik Sürecindeki Testler Nelerdir?
Gebelik sırasında önerilen testler hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Alpay, “11-14 haftalar arasında hekiminizden 1. Trimester tarama testi (kombine test), 2.trimester tarama testi (3’lü-4’lü testler), NIPT testi, koryon villus biyopsisi ve amniyosentez hakkında down sendromu ve başka birtakım kromozomal anomaliler açısından danışmanlık almalısınız. Ayrıca bu haftalarda yapılacak doppler ultrason ile bazı kalp anomalileri, büyük yapısal malformasyon tespiti, ileride gelişebilecek tansiyon yüksekliğine bağlı problemlerin veya gelişme geriliklerinin öngörüsü yapılabilir. 20-24 haftalar arasında temel obstetrik ultrason ve gerekirse 2.düzey ultrason ile bebekte olası anomali taraması yapılmalıdır. 24-28 haftalar arasında özellikle riskli gruptaki gebeler açısından gebelik diyabet taraması için test yaptırmalısınız. Sonrasında hekiminizin belirleyeceği periyodlar dahilinde rutin kontrollerinizi aksatmamalısınız” dedi.

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Önemli Uyarılar!

Önceki İçerikCumhurbaşkanı Erdoğan 22:00’de Sonra Yasak Olan Yerleri Açıkladı
Sonraki İçerikİTSO Başkanı Yılmaz, Evimde Dinleniyorum, Sağlığım Yerinde
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.