Gözde Cerrahi Tıp Merkezinden Uzman Klinik Psikolog S.Kübra Kazmacı; Çocuğunuz size sinyal veriyor olabilir

İskenderun Gözde Cerrahi Tıp Merkezi bünyesinde hasta kabulüne devam eden Klinik Psikolog ve Uzman Psikolog Sıdıka Kübra Kazmacı, anne baba ve çocuk ilişkilerindeki güçlükler ve çözümleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Gerçek hayatta yaşanılan tecrübeler, yetişkinler tarafından farklı şekillerde deneyimlenirken çocuklar bunu daha farklı yollardan dile getirebilirler. Bazı durumlarda çocuklar bu güçlüklerle nasıl başa çıkacaklarını ve nasıl çözeceklerini bilemeyebilirler.
Mesela iç tartışmalar ve korkular yaşayan bir çocukta saldırganlık, içe kapanıklık, tırnak yeme, parmak emme, alt ıslatma, yemek yeme bozuklukları, kronik sağlık problemleri ya da pek çok davranış bozukluları gözlenebilir. Bu nedenle çocuğun bilinç dışı olarak verdiği sinyalleri ebeveynlerin iyi okuyabilmesi ve erken müdahale edebilmesi büyük önem teşkil etmektedir.
Bu noktada Oyun Terapisi çok önemli!
Yetişkinler kendilerini sözcüklerle ifade edebilirken bu durum çocuklarda oyun yoluyla gerçekleşiyor. Haim Ginot bu durumu “Çocukların dili oyun; kelimeleri oyuncaklardır” sözüyle açıklamıştır. Sanılanın aksine sadece çocuğu oyalamaktan ve boş zamanını doldurmaktan daha önemlidir oyun. Oyunun çocuklardaki terapötik gücü çok kuvvetlidir. 3-12 yaş arasındaki çocuklar için en iyi yöntem oyun terapisidir. Oyun, küçük çocukların yetişkinlerle ilişki kurabilmesi, dürtü kontrolü içi kritik olan neden-sonuç düşünme biçimini geliştirebilmesi, stresli yaşantıları işleyebilmesi ve sosyal becerileri öğrenebilmesi için gelişimsel açıdan en uygun, en güçlü araçtır.

Oyun Terapisti ise çocuğun ruhsal yapısını görmek, varsa patolojilerini saptamak ve tedavi etmek için en etkili yol olan oyun terapisini kullanır. Özel hazırlanmış ve simgesel anlamları bulunan oyuncaklarla dolu bir odada terapist, çocuğun yarattığı oyuna ve onun dünyasına ortak olur. Çocuk kızgınlık, öfke, üzüntü ve hayal kırıklarını ifade etme şansı bulur oyun yoluyla. Bu olumsuz deneyimlere terapistle kurduğu güven verici ilişki ışığında tekrar yaklaşılır ve sorunlarla ilgili anlayış ve rahatlığa ulaşılmaya çalışılır. Terapist sayesinde çocuğun benzer durumlara karşı bakış açısı değişir ve yeni davranışlar edinir. Yani Oyun Terapisi yoluyla, hayatla ve insanlarla kurduğu ilişki sağlıklı bir hale gelir. Ebeveynlerin tutumu ve desteği bu süreci kuvvetlendiren ve sürekliliğini sağlayan en önemli unsurdur.
Oyun Terapisi ile;
-Kaygılar, korkular, takıntılar
-Depresif duygudurumu, utangaçlık, özgüven eksikliği
-Saldırganlık, şiddet eğilimi, öfke kontrolsüzlüğü
-Dikkat eksikliği, tikler
-Kardeş kıskançlığı
-Alt ıslatma, tırnak yeme
-Boşanma sonrası oluşan adaptasyon sorunları
-Okul ile alakalı uyum sorunları
-Gece korkusu ve uyku bozukluğu gibi birçok problem tedavi edilebilir.

Gözde Cerrahi Tıp Merkezinden Uzman Klinik Psikolog S.Kübra Kazmacı; Çocuğunuz size sinyal veriyor olabilir

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.