Varis için tedavi yöntemleri nelerdir?

“VARİS” İHMALE GELMEZ!
Özellikle kadınlarda daha sık görülen varisler hakkında bilgiler veren İskenderun Gelişim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İsmail Körk, varis tedavisine geç kalındığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı konusunda uyarıda bulundu. Varisin özellikle; ailesel yatkınlığı olanlarda, birden fazla doğum yapanlarda, aşırı kilolularda, meslek hastalığı olanlarda ve önceden derin toplardamar tıkanıklığı yaşayan hastalarda görüldüğünü belirten Op. Dr. İsmail Körk, “Varis; bacak toplardamarlarının genişlemesi, belirginleşmesi, kıvrıntılı hale gelmesidir. Uzun süre ayakta kaldıktan sonra özellikle akşamları; bacaklarda ağrı, yorgunluk, ağırlık hissi, kaşıntı ve gece krampları görülmesi, ayak bileklerinde şişkinlik, kılcal damar oluşumları, cilt altı kanamalar, ileri dönemde ayak bileğinin iç tarafının koyu renk değişikliği, ciltte pullanma ve çatlaklar sonrasında da zor iyileşen yaralar varise sebep olmaktadır. Tanı için genellikle muayene yeterlidir. Ek olarak hekimin hastalık oluşturan damar yapısını net değerlendirebilmesi ve tedavi şekline karar verebilmesi için, altın standart ‘Renkli Doppler USG’ değerlendirmesi yapılır” dedi.
Varis için tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedavi, varis tipine göre değiştiğini ifade ederek, uyguladıkları tedavi yöntemlerinden söz eden Op. Dr. İsmail Körk, “Skloraterapi; ince bir iğne yardımıyla, damar iç yüzeyinde hasar oluşarak kapanmasını sağlayan damar içi enjeksiyonudur. Damar ilaçla doldurulduktan sonra özel bir bandaj veya varis çorabı ile 3 gün kapalı tutulur. Mini Cerrahi Tedavi; yaklaşık yarım santim kalınlığındaki varisler, 3-4 milimetrelik küçük kesi ile bir kanca yardımıyla çıkarılır. Dikiş gerektirmez. Cerrahi Tedavi ise, büyük damar varislerinde uygulanır. Damar İçi Lazer Uygulaması; bir iğne yardımıyla diz bölgesinden damar için girilerek kasığa kadar iletilen lazer cihazı ile damar yakılır. Bu yakılan damar çerçevesinde ve altında başka genişlemiş damar parçaları varsa bunlar küçük kesilerle çıkarılır. Kasık bölgesinde kesi olmaması büyük avantajdır. Radyofrekans Yöntemi; yine diz bölgesinden hastalanmış varis damarına girilerek, ısı enerjisi ile damarın yok edilmesidir. Konforlu olması, kesi olmadan yapılması ve yüksek başarı oranları ile tercih edilen bir tedavi yöntemidir” açıklamasında bulundu.
Varis tedavi edilmezse ne olur?
Varisin tedavi edilmediğinde yol açacağı durumlar hakkında bilgiler veren Op. Dr. İsmail Körk, “Ağrı, huzursuz bacak hissi, kaşıntı, gece krampları nedeni ile yaşam kalitesinde bozulma, ileri derecede genişlemiş varislerin neden olabileceği kanamalar, genişlemiş damarlarda oluşabilecek pıhtılarla ortaya çıkan damarların iltihaplı hastalıkları, damar tıkanmaları, ileri dönemlerde özellikle ayak bileğinin iç tarafında oluşabilecek çok zor iyileşen yaralar tedavi olmamış hastalarda görülen durumlardır. Son olarak, herhangi bir ilaç kullanarak varis oluşumlarını önlemek mümkün değildir. Hekimimizin yazdığı ilaçlar, varise bağlı şikâyetlerin bir miktar azalmasına yardımcı olur. Piyasada satılan, bitkisel ilaçların, krem ve benzeri ürünlerin etkileri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Varisten korunmak ve ilerlemesini önlemek için uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi; hekimin önereceği müdahale yöntemi ve medikal tedavi ve önerilerine ek olarak varis çorabı kullanmaktır. Uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak, hamilelikte özel varis çorabının kullanılması, düzenli yürüyüş yapmak, kilo almamak, sıcaktan kaçınmak gibi önlemler, varisten korunmada yarar sağlar” dedi.

Varis için tedavi yöntemleri nelerdir?

Önceki İçerikİskenderun, Antakya, Belen ve Arsuz’da Elektrik Kesintisi Meydana Gelecek
Sonraki İçerikİTSO Personeli, Vido konferans ile Risk Yönetimi Eğitimine katıldı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.