DİKKAT DEMİR EKSİKLİĞİ, KANSERİN HABERCİSİ OLABİLİR!

Palmiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Döner; yorgunluk, halsizlik, toprak yeme isteği, üşüme gibi belirtiler gösteren demir eksikliğinin mutlaka tedavi edilmesi ve nedenlerinin araştırılması gerektiğine dikkat çekti.
“Demir eksikliğini hafife almayın”
Toplumda yaygın olarak görülen demir eksikliği hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. İbrahim Döner, “Demir eksikliği anemisi yani demir eksikliğine bağlı kansızlık, özellikle orta ve ileri yaş grubunda mide ya da kolon (kalın bağırsak) kanseri habercisi olabilir. Mide ya da kolon kanserlerinde tümörden meydana gelen kanamalar zamanla kan düzeyinde ve alyuvarların içindeki hemoglobin proteinine bağlı bulunan demir düzeyinde düşmeye neden olur. Mide ve kolon kanseri hastaları; kabızlık, dışkılama düzensizlikleri, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk gibi şikâyetler ile doktora başvurduklarında yapılan tetkiklerde demir eksikliği anemisi saptanabilir. Bazı zamanlarda hiç bir şikâyeti olmayan kişilerde rutin kan tetkiklerinde demir eksikliği anemisi saptanması sonrası yapılan gastroskopi ve kolonoskopi gibi endoskopik tetkiklerde mide ya da kolon kanseri teşhisi konulabilmektedir. Netice olarak demir eksikliği anemisi olan özellikle orta ve ileri yaş erkek hastalar ile menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda mutlaka endoskopik işlemler ile demir eksikliği anemisinin sebebi araştırılmalıdır. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

 

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.