Gözde Cerrahi Tıp Merkezinden Uzman Klinik Psikolog S.Kübra Kazmacı; Belirsizlik Stresi

İskenderun Gözde Cerrahi Tıp Merkezi bünyesinde hasta kabulüne devam eden Klinik Psikolog ve Uzman Psikolog Sıdıka Kübra Kazmacı, Belirsizlik ve stres ile ilgili tavsiyelerde bulundu.
Klinik Psikolog ve Uzman Psikolog Sıdıka Kübra Kazmacı açıklamasında; “Yapılan araştırmalara göre belirsizlik durumunu insanlar, en acı veren ve en yoğun strese sebep olan nedenler arasında listelemişler. Pek çok kişi için belirsizlikle başa çıkmaya çalışmak yüksek düzeyde negatif etkilere sebep olabiliyor. Hatta bir durumun belirsiz olmasındansa kötü şekilde sonuçlanmasını tercih edenler bile olabiliyor.
Günümüzde, özellikle şu dönemde, pek çok belirsiz durumla yüzleşmek durumundayız. Yetişkinler için; pandemi döneminin ne zaman sonlanacağı, hayatın ne zaman eski haline döneceği, ekonomik problemlerin olup olmayacağı, gençler için ise; okulların ne zaman açılacağı, sınavın nasıl geçeceği, sınavı kazanıp kazanamayacakları gibi pek çok soru belirsizlik stresini tetiklemeye neden olabilir.
Peki bu yoğun stresin önüne geçmek için neler yapabiliriz?
1)Hisset- Kendi deneyiminin farkına varmak çok önemli. Göğsünde ya da omuzlarında bir gerginlik mi hissediyorsun, baş ağrın ya da mide ağrın mı var?
2)Deneyimi adlandır-Belirsiz düşüncelere bir isim verip yeniden kodlayarak farkındalığınızı arttırabilirsiniz. Mesela düşünceyi bastırmaya çalışmak yerine ona “yardımcı olmayan düşünce” diyebilirsiniz. Düşünceyi ötelemenizde yardımı dokunabilir.
3)Kendinize belirsizliği yaşamak için izin verin- Kendinize her fırsatta hatırlatın :“bu şekilde hissetmem sorun değil” .
4)Rahatsızlığa karşılık verin- “Bilmiyorum” deyin ve birkaç derin nefes alın. Nefesin burnunuzdan girip ağzınızdan çıkarken ki hissiyatına odaklanın ve 2. Maddedeki yardımcı olmayan düşüncelerin farkına varıp uzaklaşmaya çalışın. Ama unutmayın asla düşünceleri bastırmıyoruz.
5)Farkındalığınızı genişletin- Çevrenizde var olan seslere ve görüntülere odaklanmaya çalışın. Duyu organlarınızı aktive etmek ve tek tek her birine odaklanmak sizin şu anda kalmanıza yardım edecektir ve gelecek ya da geçmişte yaşamanızı önleyecektir.

Bu 5 madde sizin belirsizlik stresinden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Kronik hale gelen bir stres varsa ve sizde uzun vadedir çözülemeden devam ediyorsa başka somatik ya da psikolojik sorunlara yol açmış da olabilir. Lütfen bu durumda psikoloğunuzla irtibata geçiniz. Sağlıklı günler diliyorum herkese” dedi.

Gözde Cerrahi Tıp Merkezinden Uzman Klinik Psikolog S.Kübra Kazmacı; Belirsizlik Stresi

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.