Karantina Günlerinde Uykumuzu Nasıl Düzenleriz?

İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar, corona virüs salgını sebebiyle karantina günlerinde uyku düzeninin nasıl sağlanabileceği konusunda önerilerde bulundu.
Bu süreçte uyku problemlerinin artış gösterdiğine dikkat çeken Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar, “İçinde bulunduğumuz sürecin etkisiyle beraber, pek çok kişide strese bağlı uyku problemleri ortaya çıkmaya başladı. Kişi, belirsizliğin vermiş olduğu yoğun kaygıyla sıkıntı yaşıyor ve bu durum kişinin uykuya dalmasını zorlaştırıyor. Zihni rahatlatmak adına haber okuyup sürekli sosyal ağlarda gezinen kişilerde, kaygı çoğalıyor ve sıkıntı ortaya çıkıyor. Bu süreçte çalışmayanlarda ise uyku düzeniyle ilgili sıkıntılar gözleniyor. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için, uyku çok önemlidir. Bu yüzden yeterli ve düzenli uyumaya özen göstermemiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Bu süreçte uykumuzu düzenlemek için neler yapabiliriz?
Uyku düzeni için önerilerde bulunan Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar, “Aynı saatte uyuyup aynı saatte kalkmaya özen gösterilmek gerekiyor. Uykuya dalamıyorsanız eğer, yatakta 20 dakikadan fazla kalmamak gerekmekte. Böyle bir durumda yataktan kalkıp evin içinde gezinerek, tekrar yatağa dönmeyi deneyebilirsiniz. Uyumadan önce ağır yiyecekler yemeyip, kafein tüketmemeye özen göstermek gerekir. Gün içerisinde sürekli olarak şekerleme yapmanız uyku saatinizi geciktirecektir ve bu yüzden şekerleme yapmaktan kaçınmanız uykunuzu düzenlemenize yardımcı olabilir. Uyumadan önce sosyal ağlarda vakit geçirmek kaygıyı arttırarak, uykuya dalmanızı güçleştirebilir. Bu nedenle telefonunuzu uyku saatinizde yatağınızdan uzakta bırakabilirsiniz. Uyumadan önce yarım saatlik bir egzersiz yapmanız da kaygıyı azaltarak uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır” dedi.

 

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.