Kalp çarpıntısı, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir

KALP ÇARPINTISI DEYİP GEÇMEYİN!
İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun; sağlıksız beslenme, stres, fazla miktarda kafein tüketme alışkanlığı, uykusuzluk gibi sebeplerle ortaya çıkan kalp çarpıntısının; kalp hızının yüksek, düşük ya da düzensiz olduğu durumlarda kendisini gösterdiğini ifade ederek, bu çarpıntıların ciddi bir kalp hastalığının belirtisi de olabileceğini vurguladı.
“Kalp çarpıntısı, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir”
Kalp çarpıntısının, yapısal hastalığı olanlarda daha ciddi bir tehdit unsuru olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun, “Kalp çarpıntısıyla birlikte; tansiyon düşüklüğü ve ciddi solunum sıkıntısı yaşanıyorsa, bu durumun muhakkak araştırılması gerekmektedir. Çünkü kalp ritminin yüksek hızda devam etmesi, kalbin kasılma fonksiyonunda ciddi sorunlara ve hatta kalp yetersizliğine dahi neden olabilmektedir. Bununla birlikte kalbin kulakçık kısımlarından kaynaklanan, atrial fibrilasyon denilen ritim problemi; şeker hastalığı, hipertansiyon gibi başka risk faktörlerinin de etkisiyle kalp içinde pıhtı oluşturarak, felç geçirme gibi birçok soruna yol açabiliyor” açıklamasında bulundu.
“Kalp çarpıntısı, artık elektrofizyolojik ablasyon yöntemi ile tedavi ediliyor”
Sık sık kalp çarpıntısı yaşayan, ilaç kullanmak istemeyen veya ilaçtan dolayı yan etki meydana gelen hastalarda ablasyon yönteminin, en etkili tedavi yöntemi olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun, “Kalp çarpıntısının tedavisinde, eğer hastanın altta yatan başka bir rahatsızlığı varsa bazen bu rahatsızlığı tedavi etmek, çarpıntı sorununu da ortan kaldırır. Ancak bazı hastalarda ilaçla veya elektrofizyolojik tedavi gibi daha ileri işlemler gerekmektedir. Özellikle son yıllarda büyük gelişmeler gösteren ve çarpıntının türüne göre sorunu yüzde 70’den yüzde 95’e yakın bir başarıyla tedavi eden ablasyon yöntemiyle çarpıntı problemi sonlandırılmaktadır. Kalp çarpıntısı tedavisinde kullanılan yöntem olan ablasyon, temel olarak kalbin içerisinde ritim probleminin kaynaklandığı bölgenin ucu ısınan kateterler aracılığıyla uygulanır. Tedavi için öncelikle kasıktan toplardamarlar veya çarpıntıya neden olan sorun eğer kalbin solundaysa, o zaman atardamar yoluyla kalbe çeşitli kateterler yardımıyla girilip, çarpıntının tetiklenmesi sağlanır. Bu esnada alınan ölçümler ve manevralarla çarpıntının çıktığı bölgenin tespiti yapılır. Daha sonra bu bölge ısıtılarak çarpıntının oluşma mekanizması ortadan kaldırılmaya çalışılır” dedi.

Kalp çarpıntısı, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir

Önceki İçerikHbb Meclisi Şubat Ayı Toplantısı Gerçekleştirildi
Sonraki İçerikHatay’da, 2020 Ocak ayında 1803 konut satıldı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.