Aort Anevrizmasında Anjiyo Tedavisi Dönemi

Kalpten çıkan ve tüm vücuda dağılan kanı pompalayan ana atardamara aort adı veriliyor. Kalbin son karıncığından çıkan aort, ortalama 2,5 cm’lik genişliğiyle vücudumuzdaki en büyük damar. Bu damarın zaman içerisinde farklı nedenlerle giderek büyümesi ve balonlaşması anlamına gelen aort anevrizması, kalbin büyümesine, solunumun güçleşmesine, bayılmalara ve sonuna ani ölüme kadar gidebilen çok ciddi bir sağlık sorunu.

Aort anevrizması çoğunlukla hastanın hiçbir şikayeti yokken, örneğin prostat veya bel ağrısı için yapılan taramalar sırasında ortaya çıkıyor. Karın içerisinde yer alan zamanla balonlaşmış aortun, yani şah damarının patlaması hastanın hayatını tehdit eden çok ciddi bir durum. Öyle ki doktorlar bu tür durumlarda hasta ile teşhisi paylaşırlarken “İçinizde pimi çekilmiş bir bomba var ve maalesef ne zaman patlayacağını bilemeyiz” demek ihtiyacı bile duyabiliyor. Çünkü bu damarın patlaması kişiyi ölüme kadar götürebiliyor.

Eskiden cerrahi yöntemlerle düzeltilen aort anevrizması sorunu son yıllarda giderek artan oranda endovasküler yöntemlerle, yani damar içinden tedavi ediliyor. “Cerrahi tedavide bütün karnın açılıp organların kenara alınması, daha sonra da karnın en arkasında yer alan balonlaşmış ana şah damarının kesilip çıkartılması ve yerine yenisinin dikilmesi gerekiyordu. Bu hem çok daha yüksek risk hem de daha uzun iyileşme süresi anlamına geliyor” diyen uzmanlar, endovasküler yöntem sayesinde karın hiç açılmadan, yalnızca kasıklarda ufak kesiler ile balonlaşmış ana şah damarının için özel stentler yerleştirdikilerini ve böylece tedaviyi sağladıklarını vurguluyor.

Aort anevrizmasında anjiyo yönteminin başarıyla uygulanabilmesi kalp damar cerrahisi, girişimsel radyoloji ve anestezi uzmanlarından oluşan multidisipliner bir ekip çalışması ile mümkün. Bu ekibin planlayıp gerçekleştirdiği endovasküler tedavi sayesinde hastalar yaşamı ciddi ölçüde tehdit eden bir rahatsızlıktan hem çok daha düşük bir riskle hem de hastanede uzun süre yatmak zorunda olmadan kurtulabiliyorlar.

Bu belirtiler alarm işareti!
Özellikle bilinen kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerin şu belirtileri görmeleri halinde vakit kaybetmeden bir hastaneye başvurmaları gerekiyor:
• Karında şişlik ve dışarıdan görülebilen damar atışı
• Ele gelen nabızlı kitle
• Derin karın ağrısı
• Bel ağrısı
• Çene, boyun, sırt veya göğüs bölgesine yansıyan ağrı

Aort Anevrizmasında Anjiyo Tedavisi Dönemi

Önceki İçerikİskenderun Zabıtası Ekiplerinden Pazar Denetimi
Sonraki İçerikSevinç Çakıcı, Hatay’da ve her yerde baromuz varlığını hissettirmektedir ve hissettirmeye devam edecektir
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.