İlk Yardım Uygulamalarını Öğren ki, Canın Sağ Olsun!

Yaşanabilecek acil durumlarda sevdiklerimizin ve bizzat kendimizin zarar görmemesi için alabileceğimiz önlemlerin başında, ilk yardım uygulamalarını öğrenmek ve ilkyardım becerilerimizi güncel tutmak geliyor. Türkiye’de afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için AFAD’ın yürüttüğü Afetlere Hazırlık Yılı, 7.ayında, “ilk yardım” konusuna odaklanıyor.

AFAD, her an karşılaşılabilen ev, trafik ya da iş kazalarında kendileri ile en yakınlarına yardım edebilmeleri için vatandaşlara “ilk yardım uygulamalarını öğrenme” ve “becerilerini güncel tutma” çağrısı yapıyor.

Afetlere Hazırlık Yılı kapsamında Ocak ayı süresince, bir kaza anında sevdiklerimizi hayatta tutacak bilgi ve becerilere sahip olmamızın önemi vurgulanıyor. AFAD, kazalarda basit uygulamalarla kurtarılabilecek yaşamların birkaç dakika içinde yitirilmemesi için vatandaşları harekete geçmeye çağırıyor. Vatandaşlara, “İlk Yardım Uygulamalarını Öğren ki Canın Sağ Olsun.” diye sesleniyor.

Afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşüme işaret eden Afetlere Hazırlık Yılı, yedinci ayında da yoğun biçimde devam ediyor. ‘#AfetlereHazırOl’ çağrısıyla her ay başka bir konuya odaklanan projenin, 2020’deki ilk teması, ”ilk yardım” oldu. Bu ayın teması ile AFAD, ilk yardım eğitimi alınması, eğitim ve becerilerin güncel tutulması çağrısı yapıyor. Çünkü günlük hayattaki kazalarda kaybedilebilecek canların yaşama tutunması, en yakınındakilerin yapacağı basit uygulamalara bakıyor.

İlk Yardım Hakkında

Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

İlk Yardım Neden Hayat Kurtarıyor?

Ülkemizde ev, iş ya da trafik kazaları ve doğal afetlerde çok sayıda vatandaşımız yaşamını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Bu gibi durumlarda olay yerinde her zaman bir sağlık görevlisi olamayacağı için olaydan etkilenen ya da ortamda bulunan kişilerin kendilerine ya da başkalarına yapacakları ilkyardım uygulamaları son derece önemlidir.

İlk Yardımcı

İlk yardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan eğitim almış kişi ya da kişilerdir.

İlk Yardımın Öncelikli Amaçları

Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak,
Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,
Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmak.
İlk Yardım Temel Uygulamaları (KBK)

Koruma

Bildirme

Kurtarma olarak ifade edilir.

İlk Yardımcının Özellikleri

Olay yeri genellikle insanların telaşlı ve heyecanlı oldukları ortamlardır. Bu durumda ilk yardımcı sakin ve kararlı bir şekilde olayın sorumluluğunu alarak gerekli müdahaleleri doğru olarak yapmalıdır.

Buna Göre;

İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmak.
Önce kendi can güvenliğini korumak.
Sakin, kendine güvenli ve pratik olmak.
Eldeki olanakları değerlendirebilmek.
Olayı anında ve doğru olarak haber vermek (112’yi aramak).
Çevredeki kişileri organize edebilmek ve onlardan yararlanabilmek.
7. İyi bir iletişim becerisine sahip olmak.

Hayat Kurtarma Zinciri

Hayat kurtarma zinciri 4 halkadan oluşur. Son iki halka ileri yaşam desteğine aittir ve ilk yardımcının görevi değildir.

HALKA – Sağlık kuruluşuna haber verme (112)
HALKA – Olay yerinde yapılan Temel Yaşam Desteği
HALKA – Ambulans ekiplerince yapılan müdahaleler
HALKA – Hastane acil servisleridir.

İlk Yardım Uygulamalarını Öğren ki, Canın Sağ Olsun!

Önceki İçerikİskenderun Meydan Mahallesi’ne Beton Asfalt
Sonraki İçerikHbb Meclisinde İskenderun’un Sorunlarını Dile Getirdi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.