Ateşi Düşürmek İçin Gereksiz İlaç Kullanımı Çocuğunuza Zarar Verebilir

Havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda sık görülen ateşi düşürmek için bilinçsiz ilaç kullanımının ciddi sonuçlar doğabileceğini ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Kır, ateşin nasıl düşürülebilineceği ve hangi durumlarda hekime başvurulması gerektiği hakkında uyarılarda bulundu.
“Ateş bir hastalık değildir”
Ateşin en çok virüse bağlı enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıktığını ifade eden Uzm. Dr. Gözde Kır, “Ateş, vücudun önemli, faydalı bir savunma yanıtıdır. Çocuğun durumu, ateş yüksekliğinden daha önemlidir. Ateş, her zaman tedavi gerektirmez ve ateşe neden olan hastalık geçene kadar, ateş devam edebilir. Çocukların vücut ısılarının normal değerleri 36 ve 37,5 derecedir. 39 derece ce üzeri yüksek ateşe girer” açıklamasında bulundu.
Hangi durumlarda ateş düşürücü ilaç kullanılmalıdır?
Çocuklara uygulanabilecek ateş düşürme yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Kır, “Hastamızın ateşi 38’in üzerine çıktığında genel durumu iyiyse; sadece ortamı soğutmak, hafif kıyafetler giydirmek ve ılık duş aldırmak yeterli olabilmektedir. Çocuğun kötü olması ağrısının olması, huzursuz olması ateş düşürücü vermeyi gerektirir. Ateş düşürücülerin de istenmeyen yan etkileri olabilir. Bu nedenle ateş çocuğa rahatsızlık veriyorsa, uzayan ağlamaları, uyku bozukluğu, ağrısı varsa ateş düşürücülerin verilmesi daha uygundur. Artık dönüşümlü ateş düşürücü verilmesi önerilmemektedir. Verilmesi gerekiyorsa da doktor tavsiyesine göre verilmelidir. Parasetamol içerikliler, 4 saatten önce; ibuprofen içerikliler, 6 saatten önce verilmemelidir. Ateş düşürücüler ateşli havaleyi önlemez” dedi.

 

Önceki İçerikBaşkan Tosyalı İskenderun’da Yapılan Çalışmaları Açıkladı
Sonraki İçerikHatay İl Emniyet Müdürlüğü 1 Ayda 374.642 Kişinin GBT kaydı soruldu
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.