Payas Hastanesini İstiyor

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, acil olaylara müdahale yapılabilecek bir devlet hastanesinin uzun zamandır Payas’ın ihtiyacı olduğunu, hastane bulunmamasından dolayı hastaların en yakında olan, 30-45 dakika mesafedeki Dörtyol veya İskenderun hastanelerine nakledildiği ve bunun da hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkardığını belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Payas’ın nüfusuyla, ticari ve sanayi potansiyeli, coğrafi konumu ile büyümüş ve gelişmiş bir bölge olduğunu, sanayi bölgesinin ortasında yer alan ilçenin 157 km2’lik yüzölçümüyle çok geniş ve dağınık yerleşim alanları barındıran büyüme potansiyeli çok büyük bir yer olmasından dolayı bir devlet hastanesi ihtiyacı olduğunu belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede 35.000’in üzerindeki nüfusuna rağmen Payas yeterli sağlık olanaklarına sahip olmadığını, ilçede 4 adet sağlık ocağı ve iki adet özel poliklinikle sağlık hizmeti verilmeye çalışıldığını söyleyerek, Payas Belediyesi’nin de iki adet ambulansı ile 24 saat sağlık hizmeti vermeye çalıştığını söyledi. Önerge gerekçesinde ‘‘Nüfus ve çevredeki sanayi faaliyetlerinin yoğunluğu göz önüne alındığında sağlık alanındaki yetersizlik oldukça belirgindir. Hatay ilindeki geçici koruma altındaki Suriyeli mülteci nüfus yoğunluğu da sağlık hizmeti altyapısını zorlamaktadır. Anayasamız, ‘‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.’’ demektedir. Ancak Payas ilçesinde yaşayan vatandaşlarımız ilçede bir devlet hastanesi bulunmamasından dolayı çevre ilçelerdeki hastanelere nakledilmekte, bu nakiller sırasında erken müdahale şansı azalmakta ve yolda geçen zaman zarfında kayıplar yaşanmaktadır.’’ ifadeleri kullanıldı.

CHP Hatay Milletvekili Şahin yaptığı açıklamada ‘‘Payas ilçesinde acil olaylara müdahale yapılabilecek bir devlet hastanesi uzun zamandan beri yöre halkının ihtiyacıdır. Hastaların en yakında olan, 30-45 dakika mesafedeki Dörtyol veya İskenderun hastanelerine nakledilmesi, bunun da hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkardığı görülmektedir. Bu sorunu aşabilmek için bir entegre devlet hastanenin Payas ilçesine kazandırılabilmesi vatandaşların öncelikli taleplerindendir. Payas halkı kan kaybından ölmek istemiyor, hükümet Hataylıların sesine kulak vermeli!’’ dedi.

CHP’li Şahin’in, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya cevaplamasını istediği sorular şöyle;

1) Hatay’ın Payas ilçesine bir devlet hastanesi yapma planınız var mıdır? Var ise proje detayları ve hayata geçme tarihi nedir?
2) 2018-2019 yılı itibariyle Payas’tan İskenderun, Dörtyol gibi çevre ilçe hastanelerine gitmek zorunda kalan ve nakli yapılan hasta sayısı kaçtır?
3) Payas’a nüfusu ve sanayi bölgesi olması durumu göz önüne alındığında bir mikro hastane yapılması düşünülemez mi?
4) Türkiye ve Avrupa Birliği’nin Suriye krizinin çözümüne yönelik yaptığı anlaşmalar gereği, Hatay’daki geçici koruma altındaki Suriyeli mülteci nüfus yoğunluğu göz önüne alınarak, AB Türkiye Delegasyonu ile bakanlığınızın yapacağı görüşmeler ile bir hastane yapılması konusunda, Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi Projesi’nde olduğu gibi hibe desteği yaratmak mümkün müdür? Mümkün ise şimdiye kadar neden bir girişimde bulunulmamıştır?

Payas Hastanesini İstiyor

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.