Küme Baş Ağrısı Erkeklerin Başını Ağrıtıyor

Migren ve gerilim kaynaklı ağrılardan sonra en sık görülen baş ağrısı tipi olan Küme Baş Ağrısı (KBA), 20-40 yaş arası erkeklerin hayatını özellikle mevsim geçiş dönemlerinde zorlaştırıyor. Genellikle 1-2 aylık ağrı atakları sonrası 6 ila 12 ay boyunca ortadan kaybolan KBA’da ne yazık ki her hasta bu kadar şanslı olamayabiliyor. Bazı hastalarda küme baş ağrısı başladıktan sonra ağrının kesintisiz olarak aylarca sürebildiğini belirten uzmanlar, mevsim dönümlerinin, özellikle bahar başlangıçlarının ağrı dönemlerini tetikleyen faktörlerin başını çektiğinin altını çiziyor.

Ağrılar tek taraflıysa
İstisnalar olmakla birlikte ağrının tek taraflı, çok şiddetli, göz bölgesi yerleşimli ve kısa süreli olması KBA’nın belli başlı belirtileri arasında kabul ediliyor. uzmanlar, ağrının genellikle sıkıcı, oyucu, sıkıştırıcı ya da basınç hissi tarzında olmasının ve ağrı bölgesinin dokunmaya çok duyarlı olmasının da hekimlere KBA varlığını düşündürdüğünü belirtiyor.

Ağrılar aynı saatte tekrarlıyorsa
Küme baş ağrısının bir diğer tipik özelliği de atakların çoğunlukla aynı saatte tekrarlaması. KBA’dan muzdarip bir hasta genellikle uyuduktan birkaç saat sonra REM (rüya dönemi) ve non-REM (rüya dışı uyku dönemi) periyotlarında çok şiddetli baş ağrısıyla uykudan uyanıyor. Ağrının görüldüğü zaman dilimi hastaların büyük bir bölümünde çalar saatle ayarlanmışçasına hep aynı oluyor. Tek taraflı olarak görülen ağrı, başladıktan kısa bir süre sonra en şiddetli halini alıyor ve göz, göz arkası ve şakak bölgelerine yayılım gösteriyor. Ağrının başlama ve sonlanma süreci 15 dakikadan 3 saate kadar değişebiliyor. Bu ağrı ataklarının “Küme” dönemlerinde gün aşırı olmak üzere 8 kez tekrarlayabildiğini belirten uzmanlar, en yaygın görülen atak periyodunun günde 1-2 atak şeklinde ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

Migrenle karıştırmayın!
Hasta ağrının tek taraflı olduğunu dile getirmediği müddetçe KBA’nın migrenle karıştırılabileceğini belirten uzmanlar, bu nedenle hastadan detaylı bir öykü almanın doğru teşhis koymak adına kritik bir nokta olduğunu belirtiyor. KBA rastlanan her 10 vakadan 9’unu erkeklerin oluşturduğunu mevsim geçişlerinin yanı sıra kesinlik kazanmamış olsa da sigara ve alkol kullanımının da KBA ağrılarını tetikleyebildiğini dile getiriyor.

Klasik ağrı kesici tedavileri çözüm değil
Küme baş ağrısı rahatsızlığının genelde klasik ağrı kesici tedavilerine yanıt vermediğini , tedavi yöntemi olarak hastaların büyük bir çoğunluğuna ağrı döneminde günlük 10-15 dakikalık kürler şeklinde yüzde 100 saf oksijen verildiğini belirtiyor. Hızla etki eden bazı ağrı kesiciler de ağrı atakları sırasında tedaviye dahil edilebiliyor. Uzmanlar niteliği ne olursa olsun tüm küme baş ağrılarında profilaktik yani önleyici tedavi uygulanarak ağrı ataklarının süresinin ve şiddetinin azaltılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu belirtiler ağrıyla aynı taraftaysa

• Gözde kızarma, sulanma veya kanlanma
• Burun akıntısı
• Burun tıkanıklığı
• Alında ve yüzde terleme
• Göz kapağında düşüklük
• Göz kapağı ödemi

Küme Baş Ağrısı Erkeklerin Başını Ağrıtıyor

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.