Sigara İçenlerde Risk Artıyor

Tüm dünyada kanserden ölümlerin yüzde 18’ine yakınından sorumlu olan ve sadece 2001 yılında 1 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan akciğer kanseri, ülkemizde bir salgın haline gelmek üzere. Türkiye’de sigara içme oranlarının kadınlarda yüzde 24, erkeklerde ise yüzde 63 olduğunu belirten Uzmanlar, gerekli önlemler şimdiden alınmazsa, toplumun büyük kısmını kapsayan yüksek sigara tüketimi nedeniyle çok yakın gelecekte bir akciğer kanseri salgını ile karşı karşıya olacağımız uyarısında bulundu.

Önlenebilir bir hastalık olan ve yüzde 94’ünden sigaranın sorumlu olduğu akciğer kanserinin görülme riski; sigaraya başlama yaşı, içilen sigara sayısı ve sigara tipi (filtreli, filtresiz, puro, düşük katran ve nikotin içeriği vb.) ile doğru orantılı olarak artıyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlerden 24-36 kat daha fazla. Üstelik akciğer kanseri yalnızca doğrudan içenleri değil pasif içicileri de tehdit ediyor. Pasif sigara içicisi olanlarda akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 3,5 oranında artıyor. Sigara dışında kalan ve hastalığın gelişiminde payı olduğu belirtilen yaş, ırk, cinsiyet, meslek, hava kirliliği, radyasyon, geçirilmiş akciğer hastalığı sekeli, diyet, viral enfeksiyonlar, genetik ve immünolojik faktörlerin hepsinin toplamı ise yalnızca yüzde 6 oranında etkili.

Akciğer kanserine neden olan faktörler arasında yeme içme diyetinin de yüzde 5 oranında etkili olduğu düşünülüyor. Örneğin Vitamin A ve beta-karotenden fakir bir diyet akciğer kanseri riskini artırıyor. Yüksek yağlı diyetle beslenen sigara tiryakilerinde de aynı şekilde risk yüksek. Vitamin E ve selenyum ise antioksidan etkileriyle kanser riskini azaltıyor. Dengeli biçimde çay, özellikle yeşil çay tüketimi de koruyucu etki gösteren bir alışkanlık.

Kanserli hastaların birinci derece yakınlarında akciğer kanseri riski genetik faktörler nedeniyle 2,4 kat artıyor. Suçlanan genetik faktörlerden biri olan P-450 enzim sisteminde yer alan aril hidrokarbon hidroksilaz enziminin artmış aktivitesi akciğer kanseri riskini 8 kat artırıyor.

Bir numaralı şart sigarayı bırakmak
Sigara İçenlerde Risk Artıyor

 

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.