Diyaliz Hastalarının Hatay Dışına Gitmesine Artık Gerek Yok

Böbrek yetmezliği olan hastalar için hayati öneme sahip diyaliz tedavisinin başlanması ve idamesi için gereken tüm işlemler Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Girişimsel Radyoloji Bölümünde yüksek stan-dartlarda yapılabiliyor. Özellikle hemodiyaliz için kullanılan arteriovenöz fistül yada greftler ile bunların damarlarındaki darlık yada tıkanıklıkların tedavisinin MKU, Tıp Fakültesi Hasta-nesi, Girişimsel Radyoloji bölümünde kısa sürede ve başarılı şekilde yapılabiliyor olmasından ötürü Hatay’daki diyaliz hastalarının artık çevre illere gitmesine gerek kalmadı.

Hatay MKU Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Hastanesi, Girişimsel Radyoloji Uzman-ları Dr. Öğretim Üyeleri Dr. Alperen KAYALI ve Dr. Ali ÇAM, Türkiye’de 80 binden fazla diyaliz hastası olduğunu ve bu hastaların tedavi sürecinde Nefroloji ile birlikte Girişimsel Radyoloji Bilim dalının da kritik rol oynadığını belirtti.
MKU Araştırma Hastanesi, Girişimsel Radyoloji bölümünde günde 3-4 farklı diyaliz hastasına farklı Girişimsel Radyolojik işlem uygulandığını belirten Dr. Alperen KAYALI ve Dr. Ali ÇAM, bu işlemleri şuan için Hatay’da uygulayan tek merkezin MKU Araştırma Has-tanesi, Girişimsel Radyoloji Bölümü olduğunu söyledikten sonra sözlerinde şu şekilde devam ettiler.
‘Diyaliz, böbrek yetmezliği olan hastalarda kanın temizlenmesi için uygulanan ve hayati öneme sahip tedavi yöntemidir. İki şekilde uygulanabilir.

1. Periton diyalizi
2. Hemodiyaliz
‘Hastaların çok büyük bir kısmında hemodiyaliz kullanılmaktadır. Hemodiyaliz 2 şekilde sağlanabilir.
1. Santral kateterizasyon
2. Arteriovenöz fistül ya da greft

Bunlardan ilki, santral venöz yollara geçici yada kalıcı kateter takılmasıdır (büyük toplar damarlara ince borular bırakma). Geçici kateterler yaklaşık 3-4 hafta kullanılabilirken, kalıcı kateterler ise ortalama 6 ay süre ile kullanılabilir.’
‘Geçici ve kalıcı kateter yerleştirilmesi, Ultrason ve Anjiografi cihazları eşliğinde, lokal anestezi ile gerçekleştirilmekte olup hastalar işlem sonrası 20-30 dakikalık bir dinlenme süre-cinin ardından evlerine yürüyerek gidebilmektedir.’

‘Hemodiyalizde kullanılan ikinci yöntem ise hastanın arteri ve veni ( atardamarı ve top-lar damarı) arasında direkt olarak yada yapay damar kullanarak bağlantı oluşturmak suretiyle olur. Bu yöntem cerrahi bir işlemdir ve Kalp-Damar Cerrahları tarafından yapılır. Oluşturulan direkt bağlantıya Arteriovenöz fistül yapay damar kullanılarak yapılana ise arteriovenöz greft adı verilir.’ ‘Arteriovenöz fistül ve greftler 10 yılı aşkın kullanım sürelerine ulaşabilir ve kul-lanım kolaylığı ile enfeksiyon riskinin kateterlere göre daha düşük olması nedeniyle tüm dünyada 1. sırada tercih edilir.’
Dr. Alperen KAYALI ve Dr. Ali ÇAM, hemodiyalizin en iyi uygulanma yöntemin bu fistül ve greftler olduğunu ancak zaman zaman bu fistül yada greftler ile bunların atardamar-ları veya toplardamarlarında darlık ya da tıkanıklıkların oluşabildiğini, bu nedenlerle de has-taların diyaliz tedavisinde önemli problemlerin oluştuğunu belirttiler.

Dr. Kayalı ve Dr. ÇAM, bu darlık ve tıkanıklıkların Girişimsel Radyolojik İşlemler ile ameliyatsız olarak tedavi edildiğini söylediler ve tedavi hakkında şu bilgileri verdiler.
‘Çalışmayan fistül veya greftler ile bunların damarlarındaki darlık yada tıkanıklıklar Renki Doppler USG ile tespit edilir. Bu darlık yada tıkanıklıklar anjiografi eşliğinde kılavuz tel-kateter ve balonlar ile tedavi edilir. Böylece fistül yada greftler ile bunların damarlarına yeniden şekil verilerek sorunsuz bir şekilde hastanın hemodiyalize girmesi sağlanır. Hasta işlem sonrası 1-2 saatlik dinlenme sürecinden sonra evine yürüyerek dönebilir.’

Diyaliz Hastalarının Hatay Dışına Gitmesine Artık Gerek Yok Diyaliz Hastalarının Hatay Dışına Gitmesine Artık Gerek Yok

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.