Sigara Bağımlılığı

Tek bir adedinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunduran sigara, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ‘tedavi edilmesi gereken bir hastalık!’ DSÖ dünya genelinde sigara kullanımındaki artışın son yıllarda ürkütücü olduğunu belirtirken, buna karşın hastalık kapıyı çalmadan sigarayı bırakan ve sağlıklı bir yaşam için kolları sıvayanların varlığı da umut veriyor.
Sigaranın zararlarının en fazla ve en hızlı solunum sisteminde görüldüğünü, Dünya Sağlık Örgütü’nün en son verilerine göre tüm kanserlerin dörtte birinin nedeninin sigara olduğunu bilmekteyiz. Sigara içmediği halde pasif olarak dumanına maruz kalanlarda da kanser ve kalp hastalığı riskinin arttığı gösterilmiştir. En ölümcül olan akciğer kanserinin yüzde 90 nedeni sigara kullanımıdır. Sigara içenler içmeyenlere oranla 20 kat daha fazla akciğer kanseri olma riskine sahiptir. Günlük bir paket sigara tüketen bir kişide kansere yakalanma riski 10 kat fazla iken iki paket sigara içenlerde bu risk 25 kata çıkmaktadır.
Sigara içiyorsanız, sağlığınızı geliştirmek, yaşam kalitenizi arttırmak ve yaşam sürenizi uzatmak için yapabileceğiniz en güzel şey sigarayı bırakmaktır Sigara bırakma programlarında en sık kullanılan yöntemler nikotin yerine koyma tedavileri (nikotin sakızları, nikotin bantları) Bupropion, Vanelikrin ,psikososyal terapidir. Nikotin sakızları ve cilde yapıştırılan bantlar, özellikle fazla sayıda sigara kullanan kişilerin sigarayı bıraktıklarında yaşadıkları ciddi yoksunluk belirtilerini yatıştırmaya yarar. İlaçlarda beyinde nikotinin bağlandığı yerlere bağlanarak nikotin açlığını giderir.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ
Türkiye de Sağlık Bakanlığının açtığı ücretsiz sigara bırakma poliklinikleri bulunmaktadır. Bırakma kararı alan kişiler 171 veya bulundukları yerdeki polikliniklerden direk randevu alarak gidebilirler. İlk gidişte Tütün İzleme ve Değerlendirme Sistemine kayıtları yapılarak hasta hekim görüşmesi yapılır. Kişiye en uygun sigara bırakma yöntemi belirlenir ve kişiye ayrıntılı anlatılır. İlk 3 aylık dönem çok önemli olduğu için aylık sıkı kontrollere çağrılır.
Sigara bırakırken kullanılan elektronik sigara, nargile, puro gibi tütün ürünlerinin bırakma sürecinde faydası onmadığı gibi bu sürece zarar da vermektedir. Bu tütün mamulleri yerine sigarayı bırakma süresinde yaşadığınız nikotin isteği ile baş etmek için birçok yöntem vardır. Bunlar şöyle:
*Dikkat odağının değiştirilmesi,
*Bireyin kendisine sigara bırakma nedenlerini hatırlatması,
*İsteğin beyin tarafından üretilen ve sigara içtiğimizde hemen içmediğimizde ise 15 dakika kadar sonra zaten geçecek olan bir rahatsızlık olduğunun iç konuşma ile tekrarlanması,
*Duşa girmek, Diş fırçalamak
*Spor yapmak
*Bol bol su içmek,
Siz de sigarayı bırakmak istiyorsanız sigara bırakma polikliniklerinden veya Alo 171 den randevu alarak bu süreçteki ilk adımı atabilirsiniz. İlimizde toplam yedi adet sigara bırakma polikliniği bulunmakta olup, polikliniklerimiz Antakya, İskenderun, Kırıkhan, Dörtyol ve Arsuz ilçelerimizde faaliyet göstermektedir. Sigara bırakma polikliniklerimizde çalışan hekimler tarafından yazılan ilaçlar devlet tarafından karşılanmaktadır. Hastalardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Sigarayı bırakmaya karar verdiğinizde Bu polikliniklere başvurarak profesyonel destek alın ve bağımlılıktan kurtulun.

Sigara Bağımlılığı

Önceki İçerikBelen Belediye Başkanı Adnan Vurucu; Kulaktan Duyma İftiralarla, İnsanları Karalamayın
Sonraki İçerikRahim Ağzı Kanserine Karşı Mutlaka Test Yaptırın
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.