Kanserde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

‘1-7 Nisan Kanser Haftası’nda kanserde erken tanının önemine dikkat çekmek amacıyla açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, tanısı erken konulan kanserlerin tedavi şansının arttığını ve alınabilecek basit önlemlerle kanserin önüne geçilebileceğini belirtti.
“Sigara kanser riskini arttırıyor”
Kanserden korunmak için sigara kullanmamak gerektiğini ifade eden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, “Kanser oluşmasında bireyin genetik yapısının rolü olduğu bilinse de, kanserlerin çoğu sebebin çevresel faktörler olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle sigara ile birlikte alkol alındığında, bu etki çok daha belirgin olmaktadır. Bu nedenle alkol kullanımının engellenmesi, kanser sıklığını azaltacaktır. Ayrıca aşırı derecede güneş ışığına maruz kalan bireylerde, deri kanserleri daha sık görülmektedir. Bu nedenle aşırı güneş ışığından kaçınmak, böyle insanların düzenli kontrollerini yapmak, deri kanserlerinin önlenmesi açısından önemlidir. Mesleki nedenlerle, kanser yapıcı maddelere maruz kalan kişilerde, kanserden korunmak için, bu tür işyerlerinde hangi maddelerin yasaklanacağının bilinmesi, korunmaya yönelik önlemlerin alınması ve çalışanların düzenli olarak kontrollerinin yapılması yararlı olacaktır. Kanserden korunmak için, beslenmeye dikkat etmenin de önemi büyüktür. Şişmanlığın önlenmesi, yağ ve tuz alımının azaltılması, meyve ve sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin tercih edilmesi önemlidir” dedi.
“Erken tanı, hayat kurtarır”
Son yıllarda tarama ve erken tanı yöntemlerinde önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, “Meme kanserinde kadınların kendi memelerini düzenli olarak kontrolleri, mamografi ile kontrol edilmeleri, kadınlarda rahim kanserlerinde rahim ağzından alman örneklerin incelenmesi ile rahim kanserinin erken tanısı mümkün olmakta, erken tanı arttıkça, tedavi şansıda artmaktadır. Çünkü muayene ve mamografi yöntemleri ile meme kanserine bağlı ölümler azaltılabilmektedir. Ayrıca karaciğer kanserlerinin hepatit hastalıkları ile ilişkisi olduğundan, yüksek risk altındaki kişilere hepatit aşısı da tavsiye edilmektedir. Kanserin sebebinin çok iyi anlaşılamadığı bir gerçektir. Bu nedenle özellikle sebebe ilişkin hiç bir faktörün bilinmediği durumlarda sebepten korunma olamayacağından erken tanı daha fazla önem kazanmaktadır ”açıklamasında bulundu.

Kanserde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Önceki İçerikÇelik-İş Sendikasından İsdemir Genel Müdürü Toker’e Ziyaret
Sonraki İçerikİskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında seçimlerde 54 üye ve 22 Meslek Gurubu Seçimi Gerçekleşti
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.