Vertigo Kulak Hastalığından Kaynaklanıyor Olabilir!

Halk arasında ‘Baş dönmesi rahatsızlığı’ olarak bilinen ve çok yaygın görülen vertigonun, önlem alınmadığı takdirde ileride ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, baş dönmesi veya denge problemi olanların detaylı bir muayene olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Vertigoya neden olan durumlar hakkında bilgiler veren KBB Uzmanı Op. Dr. Serkan Gökpınar, “Baş dönmesi yani vertigo, yaşam kalitesini alt üst ederek hayatı çekilmez hale getirebilir. Beyin, kalp ve damar hastalıklarına dek çok sayıda nedenden kaynaklanabilir. Ancak sorun, büyük oranda iç kulaktan köken alır. Vertigo kavramı daha çok baş dönmesini tarif etmek için kullanılır ve kişide gerçek bir rotasyonel dönmeyi betimler. Çok büyük çoğunlukla, bu durum iç kulak hastalıklarının neden olduğu bir durumdur. Vertigo denen gerçek, baş dönmesi tarif edildiğinde genellikle bulantı ve kusma da vardır. Dengenin sağlanması hala tam olarak çözülememiş çok karmaşık ve çok fazla organın rol oynadığı bir durumdur. Bu konuda rol oynayan organ ve sistemler arasında; beyin, omurilik, iç kulak, gözler, eklem ve kaslar sayılabilir. Bu organları etkileyen herhangi bir hastalık baş dönmesi ile birlikte, o organa ait diğer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

“Tüm gerçek vertigoların % 70’inden sorumlu olan organ kulaktır”
Farklı rahatsızlıkların vertigoyu tetikleyebildiğini belirten Op. Dr. Gökpınar, “Tüm gerçek vertigoların yüzde 70’inden sorumlu olan organ kulaktır. Meniere hastalığı, pozisyonel vertigo, kulağın akıntılı kronik hastalıkları, işitme kaybı ile giden kulak hastalıkları, viral bir enfeksiyon sonrası denge sinirinin etkilenmesine bağlı kulak hastalıkları, ileri derecede damar tıkanıklığı yaşayan insanlarda oluşan iç kulağa daha az kan gitme durumu, bazen iç kulaktaki zarların yırtılmasına bağlı vertigo atakları oluşabilir. Baş dönmesi şikâyeti olan hastalar, KBB hekimine başvurduğunda detaylı muayene edildikten sonra işitme ve denge testleri yapılır. Gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Hastalık kulaktan kaynaklanıyorsa, bazen ilaç, bazen de pozisyonel düzeltme manevraları yapılarak hasta sağlığına kavuşturulur. Çok nadiren ameliyat gerektirir” dedi.

“Pozisyonel vertigoda iyileşme oranı yüzde 98”
Hastalarda en sık rastlanan pozisyonel vertigo hakkında açıklamada bulunan Op. Dr. Serkan Gökpınar, “Pozisyonel vertigo; iyi karakterli, zaman zaman gelip geçici, belli pozisyonlarda ortaya çıkan ve 5-45 saniye süren baş dönmesi olarak tanımlanıyor. Tedavisi, özgün manevralar ile yapılıyor. Bu manevrayı takip eden gün kontrol edilen hastaların iyileşme oranı yüzde 92 seviyesinde olup, bir hafta sonraki kontrolde iyileşme oranı yüzde 98’e ulaşıyor. Manevra sonrasında da genellikle baş dönmesine yönelik ilaç kullanma tercih edilmiyor. Hastanın manevra sonrasında başının hafif yükseltilmesi, hastalık belirlenen tarafa dönerek bir hafta yatılmaması öneriliyor” dedi.

Vertigo Kulak Hastalığından Kaynaklanıyor Olabilir!

Önceki İçerikDr. Gani Bahadırlı 75 yıl Anaokulundan ‘Okula Hoşgeldin’ etkinliği
Sonraki İçerik‘Mahallede Şenlik Var’ Devam Ediyor
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.