Kalbinizin Genç Kalması İçin 6 Beslenme Önerisi

Sağlıkla atan bir kalbe sahip olmanın yolu, doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaktan geçiyor. Katı yağ, margarin gibi doymuş yağların fazla kullanımı, aşırı tuz tüketimi, sebze, meyve ve tahıllardan uzak beslenme tarzı ise kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu tetikliyor. Yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenmede birkaç önemli noktaya dikkat edilerek kalp sağlığını korumak mümkün olabiliyor.

1- Yağ tüketimini azaltın: Beslenmende toplam yağ tüketimi enerjinin %30’unu geçmemelidir. Yağ içeren besinler aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan diğer besin öğelerini de içerdiği için yağa ihtiyacımız vardır. Ancak sağlık açısından, diyette yağ miktarını enerjinin %25-30’nu karşılayacak şekilde azaltmak yararlıdır. Diyette yağı azaltmanın yolları şu şekilde sıralanabilir:

• Yediğiniz tüm besinlerin yağ miktarını dikkate alın. Çok fazla yağ içermeyen sağlıklı bir diyet için; sebze, meyve, tahıllar, yağsız kırmızı et, derisiz kanatlı hayvan etleri, balık ve düşük yağlı besinler tüketilmelidir. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edilmelidir.

• Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketin. Sebze ve meyvelerin yağ içeriğinin düşük olmasının yanı sıra posa içeriğinin yüksek olması kalp damar sağlığını korumada olumlu etkiye sahiptir. Bazı meyve ve sebzelerin bileşiminde bulunan suda çözünebilen posanın kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.

• Tam tahıllı ürünleri tercih edin. Günlük enerji gereksiniminin büyük bir kısmını karbonhidrattan zengin besinlerden karşılamak, yağ alımını azaltmaya yardımcı olur. Ancak burada özellikle kahvaltılık tahıl ürünleri, kepekli, yulaflı ekmekleri, bulgur, makarna, pirinç gibi kompleks karbonhidratları tercih etmeye çalışın. Yulaf gibi tahılların içeriğindeki çözünür posanın kan lipitlerini düşürücü etkisi vardır.

• Yemeklerinizde katı yağları az kullanın. Yemeklerinizde margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar yerine zeytinyağı, ay çiçek yağı, soya, kanola yağı gibi bitkisel sıvı yağları tercih edin.

• Satın aldığınız besinlerin etiketleri üzerindeki yağ miktarlarını kontrol edin. Çoğu besinin etiketi üzerinde bulunan besin öğeleri tablosunda yer alan; enerji, yağdan gelen enerji, toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterol miktarlarını mutlaka okuyun.

• Ara öğünlerde yağ miktarı düşük besinleri tercih edin. Ara öğünlerde bisküvi, kek, pasta, cips gibi yağ içeriği yüksek besinler yerine meyve, sebzeler, az yağlı süt ve süt ürünlerini tüketin.

• Uygun pişirme yöntemlerini seçerek yağ kullanımını azaltın ya da hiç yağ kullanmayın. Yemek hazırlama yöntemlerinizi değiştirerek lezzette herhangi bir eksiklik olmaksızın yemeklerinizdeki yağ miktarlarını azaltabilirsiniz. Örneğin besinleri kızartmak yerine; fırında pişirme, haşlama, ızgara, buharda veya mikrodalga fırında pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

2- İdeal vücut ağırlığınızı koruyun, kilo fazlanız varsa ideal ağırlığınıza ulaşın. Aşırı vücut yağı kalp hastalığı riskini artırır. İdeal ağırlığınıza ulaşmak için uygulayacağınız diyet, kişiye özel ve sağlıklı olmalıdır. Hızla kilo verdiren, tek yönlü beslenme gerektiren diyetlerden uzak durun.

3- Fiziksel aktivitenizi artırın. Kalp sağlığınız için düzenli ve orta düzeyde aktivite önemlidir. Aktif yaşam kan kolesterol ve trigliserit düzeylerinizi normalde tutar, HDL yani iyi kolesterolü artırır, kan basıncını düşürür, stresi kontrol etmeye yardımcı olur, enerji harcayarak vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasını sağlar.

4- Sigarayı bırakın. Sigara kalp damar hastalıklarından ani ölümlerde anahtar etmendir. Sigara kan basıncını ve kalp atım hızını artırır. HDL düzeyini düşürür ve sigara içme kanın pıhtılaşma riskini yükseltir ve ani kalp krizine neden olabilir.

5- Stresi azaltın. Stres ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki bağlantı zayıf da olsa, stresi kontrol etmek; özellikle stresle baş etmek için çok yemek yiyen veya sigara içen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski artar.

6- Alkolden uzak durun ya da alımını sınırlandırın. Aşırı alkol tüketimi hem aşırı kalori kaynağı olarak kilo kontrolünü engeller hem de kan yağlarını bozar.

Kalbinizin Genç Kalması İçin 6 Beslenme Önerisi

Önceki İçerikŞehidimiz Burhan Mercan son yolculuğuna Uğurlandı
Sonraki İçerikKurtuluştan Dirilişe
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.