Karayolları arazisi park olacak mı?, yeşil kalacak mı?

Şehrin merkezinde, 6 mahallenin ortasında, İskenderun içindeki tek yeşil alan olan Karayolları Arazisi’nin geleceği konusundaki çeşitli rivayetlerden rahatsızız.
Karayolları Arazisi’nin ‘rezerv alanı’ ilan edilmesi, araziden özel şahıslara satış yapıldığına dair söylentiler, yetkililerin daha önce defalarca “karayolları arazisi park olacak, yeşil kalacak” demelerine rağmen şimdiye kadar herhangi bir adım atılmaması, bir projenin hazırlanmamış olması, endişelerimizi arttırıyor.

İskenderun Belediyesi tarafından sosyal medyada birden fazla ‘karayolları park projesi’ animasyonları paylaşılmıştır. Bu animasyonlara baktığımızda biz yeşil alan vasfını kaybetmiş bir yapılaşma olacağı endişesini taşıyoruz.
Oysa kentimizin ihtiyacı; çocuklarımızın güvenle koşup oynayabileceği, nefes alabileceğimiz, dinlenebileceğimiz, komşularımızla yan yana olabileceğimiz kentsel yeşil alanların çoğalmasıdır.

Kasvetli kapalı ortam insanları çaresizliğe ve depresyona sürükler. Tüm bilim insanları insanlara ruh sağlığı için yeşil ortamda yürüyüş ve egsersiz önermektedir. Ayrıca fiziksel sağlık için de yeşil alanın öneminin artık kimse tarafından yadsınamayacağını sanıyoruz. Bilimsel çalışmalara göre 4 insanın oksijen ihtiyacını iki olgun ağaç sağlamaktadır. Şehrimizde şu an bu ihtiyacı karşılayacak yeşil alan yoktur. Şu sıralar akciğer hastalıkları şehrimizde yüksek orandadır. Bu durum şehrin imar durumu ile yakından ilişkilidir. Her tarafı betonlaşmış şehrimizde hem insan ruhunu besleyecek hem de insanın fiziksel sağlığını korumak için faaliyet yapabileceği, ayrıca emekli ve yaşlılarımızın sağlıklı vakit geçirebileceği böyle bir alan şehir halkı için olmazsa olmazıdır.

Sadece nefes almak dinlenmek için değil olası bir deprem anında toplanabilmek için, yağmur sularının doğal yollarla çekilebilmesi için de Karayolları arazisi yeşil kalmalıdır.

Dünyada kişi başına düşen yeşil alan miktarı 18-25 metrekareyken bu oran Türkiye’de ortalama 5-6 metrekaredir.
İskenderun nazım imar planında kişi başına yeşil alan 10 metrekare planlanmış iken yapılan imar tadilatlarıyla bu oran kişi başına 0,90 metrekare altında düşmüştür.
Kamuoyu tarafından “Karayolları Arazisi” olarak bilinen 55 dönümlük arsa, Çevre Düzeni Planı ve Nazım İmar Planında ‘Yeşil Alan’ görünmektedir.

Ayrıca Karayolları arazisi ile ilgili Hatay idare mahkemesi 2013/2165 esas -2015/780 karar sayılı kararı ile söz konusu yerin imar Planı’nda YEŞİL ALAN olarak kalmasına karar vermiş ve söz konusu karar kesinleşmiştir.
Hal böyleyken karayolları arazisinin yeşil alan olarak düzenlenmesi için neyin beklendiğini anlamakta zorlanıyoruz. Yetkililerin bu konuda kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapmasını bekliyoruz.

Karayolları arazisi İskenderunlu yurttaşların ortak alanıdır. Önce gelecek kuşaklara sonra da İskenderun’da yaşayan yurttaşlara aittir. Bu yüzden arazi üzerinde yapılacak tüm tasarruflar yurttaşların da katılabileceği demokratik şeffaf bir süreç sonunda karara bağlanmalıdır.

Yetkilileri bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz İskenderun şehir merkezinde yeşil alan olmaması sağlıklı temiz bir çevrede yaşama hakkımızı tehdit ediyor. Maalesef tamamı betonlaşmış İskenderun’un şehir olarak kalabilmesinin tek yolu şehrin ortasındaki Karayolları Arazisi’nin yeşil alan kalmasıdır.

Büyük Şehir Belediyesi ve İskenderun Belediyesi Başkanlarına hitaben imzalayarak beyanda bulunan bu kent halkı olarak bizler;
Karayolları Arazisi’nin, hiçbir ticari faaliyete izin verilmeksizin ve hiçbir kapalı alan olmaksızın, halkın dinlenebileceği ve nefes alabileceği; ayrıca olası deprem felaketinde toplanabileceği ve yağmur sularını çekecek ‘Park Alanı’ olarak bir an önce yapılmasını ve hizmete açılmasını talep ediyoruz.

İSKENDERUN KARAYOLLARI YEŞİL KALSIN YURTTAŞ İNİSİYATİF

Karayolları arazisi park olacak mı?, yeşil kalacak mı? Karayolları arazisi park olacak mı?, yeşil kalacak mı? Karayolları arazisi park olacak mı?, yeşil kalacak mı? Karayolları arazisi park olacak mı?, yeşil kalacak mı? Karayolları arazisi park olacak mı?, yeşil kalacak mı? Karayolları arazisi park olacak mı?, yeşil kalacak mı?

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.