Ekonomi’nin Nabzı Hatay’da Attı

Gerçekleştirilen toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Vali Yardımcısı H.Volkan Köksal, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Hürriyet Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir, Ekonomi Yazarı Uğur Gürses, MKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Akın, Fontune Dergisi Yayın Direktörü Cüneyt Toros, Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İskenderun Ticaret Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Oda Başkanları, ekonomistler, iş adamları ve HBB Daire Başkanları katılım gösterdi.

HATAY’DAKİ EKONOMİK KOŞULLAR VE GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN NOKTALAR MASAYA YATIRILDI

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okumasıyla başlayan toplantıda, şehir yatırımcılarının hem kendilerini hem de yatırım yaptıkları şehri, neden bu şehre yatırım yapılması gerektiği, ayrıca Hatay’daki ekonomik koşullar ve geliştirilmesi gereken noktalar masaya yatırıldı.

Ortadoğu’da ve Suriye’de yaşanan olumsuzlukların Türkiye’ye olan olumsuz etkilerine değinen Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı,” Yaşadığımız birtakım sıkıntılarımız var. Bugün gerçekleştirilen etkinlik sayesinde sıkıntılarımızı birbirimizle paylaşacağız. Bizler Türkiye’nin 81 ilinde sizlerle beraber olmak istiyoruz. Kazandıklarımızı bu ülkeden kazandık ve bu ülkeye harcamak istiyoruz. Türkiye’deki ekonomik kriz elimizi ayağımızı titretiyor. Türkiye’nin etkilendiği çok ciddi sorunlar var. Bir ülkenin kalkınabilmesi, geleceğe katkı sağlaması ve önünü görebilmesi için çok iyi hesap yapılması gerekir. Bizler yatırım yapmaya kalktığımız zaman birtakım sıkıntılar yaşıyoruz. Başkanımızın desteği ile Hatay’a yatırım yapmak istiyoruz. Halkımızın kabuğuna kapanmaması korkmaması ve çekinmemesi gerekiyor. Hatay’a yatırım yapmak isteyen iş adamları varsa başkanımız taleplere cevap verecektir. Bizlerin de amacı Anadolu’nun 81 ilinde iş adamlarının yatırım yapmasıdır. Ülkemizin geleceği gençlerimizin elindedir” ifadelerini kullandı.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin,”Suriye’de iç savaş başladığında Türkiye için sorun teşkil ederken sınır illerinde de bir yük oluştu. Biz Suriye topraklarını kullanarak bütün Ortadoğu’ya ulaşıyorduk. Yani bizim bir lojistik kapımız vardı. Hatay’ın çok ciddi yaş sebze ve meyve ihracatı var. Son zamanlarda yaşanan Ortadoğu’daki ve Suriye’deki savaştan sonra oldukça sıkıntılı bir döneme geçtik. Hatay’ın nüfusu bir buçuk milyon ve şuan Hatay’da 400- 500 bin mülteci misafir ağırlıyoruz. İkinci dünya savaşından sonra en büyük dünya krizini yaşıyoruz. Bizim küçük bir çarşımız var, tarihi Uzunçarşı. Buraya her gün vize muafiyeti döneminde Suriye’den 500 ile 700 bin dolar arası para girdiğini tahmin ediyorduk. Nakit para giriyordu ve kar marjı yüksek yerlere, giyim, tekstil ve zücaciyeye harcanıyordu. Dolayısıyla baktığımızda sadece Antakya’nın yılda kaybı 300 milyon dolar civarında nakit paraydı ve bu daralmadı maalesef birden sıfırlandı. Yani 100’den 0’a düştü. Bu durum maalesef sadece bizim için değil yakın iller için de geçerli. Dolayısıyla bu konuların iyi istişare edilmesi lazım” dedi

İskenderun’un coğrafi konumu, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ülke ekonomisinde önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizen İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun ilçesinin sanayi potansiyelinin ülke genelinde önemli bir değere sahip olduğunu belirtti. Ayrıca Hatay’a olan teşviklerin artması amacıyla sık sık toplantılar gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Yılmaz, Hatay’ı uluslararası arenada tanıtmak amacıyla çalışmalar gerçekleştiren Başkan Savaş’a teşekkür etti.

Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan savaştan sonra Hatay’ın ekonomisinin ciddi anlamda düşüş yaşadığının altını çizen Başkan Savaş, “Hatay çok farklı renklerle donatılmış, renklerin birbirleriyle uyumlu olduğu önemli bir şehir. Bu renklerin bir araya gelmesinin en büyük etkeni Hatay’ın coğrafi konumudur. Hatay, dünya ekonomisinden ve Türkiye ekonomisinden etkilenmeyen bir şehirdi. Beş buçuk yıl önce Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan olumsuz olayların ardından şehrimiz sıkıntılar yaşamaya başladı. Ortadoğu’da 13-14 ülkeden soyutlanmaya başladık. Suriye’deki sorunlardan sonra Rusya sorunu ortaya çıktı. Hatay’da coğrafik imkânlar, tarım ve lojistik sektörleri gerçekten de Türkiye ortalamasının üstündeydi. 2013 yılına kadar biz Türkiye’nin 7’nci büyük ekonomisiydik. Son zamanlarda yaşanan olumsuzluklardan dolayı Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerine gelen gelirler gittikçe azalmaya başladı. Lojistik, sanayi, yaş sebze ve meyve ile gıda sektöründe 14-15 ülkeye yatırım ve ihracat yapamaz duruma geldik. Özellikle borç alma ve ödemede iş dünyası eski dinamizminin çok altına düştü ve ekonomimiz gittikçe sığlaşmaya başladı. Borç alırken zorlanıyoruz, ipotek gösterdiklerimiz değerinin altında oluyor, alınan borcun hızlı şekilde ödenmesi için bankalar bastırıyor, özel bankalar ise Hatay’a kredi vermekten imtina ediyor. Biz devletimizin ve hükümetimizin Hatay’a sıcak elini uzatmasını istiyoruz. Çünkü Hatay’ın belki ilk defa bu kadar ekonomik kaygı yaşadığını görüyoruz, bugünlerde bize destek olmalarını bekliyoruz. Bizler hızlı bir şekilde dibi de görebiliriz, zirveye de çıkabiliriz. Ama Ortadoğu’daki meseleler bittiğinde işadamları ve esnafımız oradaki gelecekle ilgili inşaya hazır olsun. Bunun için de güçlü, dinamik ve sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak gerekir. İstiyoruz ki başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki kaotik ortam bittiğinde Hatay hazır olsun, Ortadoğu’da ticari ve sanayide Hatay kendine düşen payı alsın” ifadelerine yer verdi.

GÜÇLÜ BİR DEVLET, GÜÇLÜ BİR EKONOMİYLE OLUR”

Hatay’ın ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Vali Yardımcısı Köksal, “Son yıllarda yaşadığı sıkıntılara rağmen güçlü ekonomisiyle Hatay, Türkiye’nin ilk on ili arasında yer almaktadır. Hatay’ın ekonomik hayatı ticaret, tarım, sanayi, ulaştırma ve inşaattır. Demir çelik mamulleri, otomobil filtresi, tarım araç ve gereçleriyle tarımsal ürünler başta olmak üzere yaş sebze meyve, narenciye üretim ve ihracatı yoğun olarak yapılmaktadır. İlimiz, Türkiye’nin rekabetçi yapısını güçlendiren önemli sanayi kentlerinden biri olmakla birlikte lojistik ve turizm sektöründe de önemli ekonomik potansiyele sahiptir. Sahip olunan bütün bu avantajları, potansiyeli doğru ve verimli şekilde kullanmak bizim asli görevimizdir” değerlendirmesinde bulundu.

image_2 image_7

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.