Karaağaç Halkı Dereye Akan Atık ve Pis Kokudan Şikayetçi

Arsuz, Cumhuriyet mahallesindeki dereye fabrikaların atık suyunun akmasından dolayı oluşan kötü koku ve çirkin görüntüye en sonunda isyan eden çevre halkı, ilgililerin duyarsızlığına tepki göstermek için Pazar günü toplanarak bir basın bildirisi okudular. Toplanan halk adına konuşan İliya Büyük, bu sorun çözülünceye kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

Derenin başında halkın toplanacağı bilgisini alan Arsuz Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Deveci ve Arsuz Belediyesi Çevre ve Koruma Kontrol Müdürü Şerif Akçalı, ““Karahüseyinli Köyü Mevkiinde Nebati Yağ Üretim Tesisi Bagin Yağ Sanayi Tesisileri İmalat ve İşletme A.Ş. fabrikasında çıkan suların çevre kirliliği oluşturduğu” gerekçesi ile Arsuz Belediye Başkanlığının ve Hatay Büyük Şehir Belediyesinin Hatay Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğüne konu ile ilgili yazışmaları göstererek, Hatay Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğünün teknik elemanlarının 09.09.2016 tarihinde incelemelerde bulunacaklarını belirttiler.
Bu konu ile ilgili biran önce çözüm bulunması konusunda ısrarlı olan vatandaşlar adına konuşan İliya Büyük; “Sabrımız kalmadı… Mesajımız açık ve net…! Temiz Çevre İstiyoruz! Şu anda da burada görüldüğü gibi bölgemiz mahallemizde maalesef çok üst seviyelerde su, toprak ve hava kirliliği mevcut. Bunlara neden olan da denetimsiz bırakılan sanayi bölgelerimizin atık suları ve fabrikalardan yükselen dumanlardır. Yerleşim alanı içindeki tepelerimize dökülen ve orada yakılan çöpler, mahalledeki bakımsız kirli kanalizasyonlar ve Islahı beklenen zehir akıtan Belen Deresidir. Bu da çok ciddi anlamda halkın sağlığını tehlikeye sokmaktadır. İnsan yaşamının temel ana kaynaklar su, hava ve yiyecek ise; şu an bulunduğumuz durum yiyeceklerimizin sağlıksız, suyumuzun kirli ve havamızın zehirli oluşu nasıl ve ne denli insan sağlığıyla oynandığını göstermektedir. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık, Belediye ve BİMER gibi ilgili yetkili mercilere şikayet ve taleplerimiz daha önceden olmuştur. Bu talep ve şikayetlerimiz üzerinden aylar geçmesine karşılık olumlu hiçbir sonuç alınamamış, yetkililer maalesef konuya duyarsız kalmışlardır. Buradan sayın yetkililere de bir davetimiz olacak; lütfen buraya gelip bir kahvemizi içsinler. Bize ayıracakları birkaç dakika bizim buralarda neler yaşadığımızı anlamaları için yeterli olacaktır.
Buradan taleplerimizi yineliyoruz; Biz artık zehir solumak istemiyoruz. Yanı başımızda çöplerle yaşamak istemiyoruz. Dışarıda gezemez nefes alamaz duruma geldik. Denetimsiz fabrika atıklarından, etrafımızda yakılan çöplüklerden, içinde koca koca farelerin cirit attığı çöplüğe dönen kanalizasyonlardan bıktık. Çocuklarımızı temiz bir çevrede temiz bir havada yetiştirmek istiyoruz. Halkın sağılığını, doğayı tehdit eden bu iğrençliklere ivedilikle çözüm bekliyoruz. Ve şu iyi bilinsin ki, sonuç alıncaya kadar sağlıklı çevre için eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.
Toplanan vatandaşlar arasında derenin yakınında oturan bazı ailelerin havada oluşan asit yoğunluğu yüksek olmasından dolayı gözlerinde şişkinlikler oluşan ailelerde vardı.

arsunda-halk-tepkisi-1 arsunda-halk-tepkisi-2 arsunda-halk-tepkisi-3 arsunda-halk-tepkisi-4 arsunda-halk-tepkisi-5 arsunda-halk-tepkisi-6

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.