Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) Uzmanı Doç. Dr. M. Adnan Celkan ve Op. Dr. İsmail Körk, minimal invaziv yöntemle 20 yaşındaki Hatice Kara’nın Atrial Septal Defekt (ASD) ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. ‘Minimal İnvaziv’ tekniğiyle hastanın göğüs kemiğini kesmeden, sağ meme altından 5 santimlik bir kesiyle hastanın delik kalbini onardıklarını ifade eden Doç. Dr. M. Adnan Celkan, ameliyat sonrası Hatice Kara’nın kısa sürede sağlığına kavuştuğunu açıkladı.
Hatice Kara’ya uyguladıkları ameliyat hakkında bilgiler veren KVC Uzmanı Doç. Dr. M. Adnan Celkan, “Hatice Hanım, nefes darlığı ve çarpıntı şikâyetleriyle daha önce başka merkezlere başvurmuş, fakat teşhis gözden kaçmış. Daha sonra bize başvuran Hatice Kara’nın, yapılan tetkikler soncu, kalbin sağ ve sol kulakçıkları arasında doğuştan gelen bir delik olduğu tespit edildi. Hastamızın bir an önce ameliyat olması gerekiyordu. Hastanın onayıyla; hem yaşını, hem de iyileşme sürecini göz önünde bulundurarak, minimal invaziv ameliyat tekniğini tercih ettik. Sağ meme altından yaklaşık 5 santimlik bir kesiyle gerçekleştirdiğimiz ameliyatta, kendi kalbini saran zardan aldığımız bir parçayla bu deliği kapattık. Ameliyatta sonra hastamız, iki gün içerisinde taburcu oldu ve günlük yaşantısına hızlı bir şekilde döndü. Ayrıca bu süreçte, enfeksiyon riski ve kozmetik kaygımız kesinlikle olmadı. Kendisine KVC ekibi olarak geçmiş olsun diyoruz” açıklamasında bulundu.
“Minimal invaziv hastaya büyük konfor sağlıyor”
Uyguladıkları minimal invaziv yöntemin avantajları hakkında bilgiler veren Doç. Dr. M. Adnan Celkan, “Minimal invaziv yöntem; göğüs kemiği açılmadan, hiçbir kas ve kemik kesilmeden yapılan, kalp kapak ameliyatları ve bypass ameliyatlarıdır. Ameliyat, meme altından veya göğüs duvarı yan tarafından ve kaburgalar arasından 5 santimlik kesi ile girilerek yapılır. Minimal invaziv ameliyatında kesi, daha küçük ve estetiktir. Hasta, ameliyat sonrası yüksek bir konfora sahip olur. Enfeksiyon riski de klasik önden yapılan ameliyatlara göre daha düşüktür. Bu yöntemin en belirgin avantajları; hastanın daha az ağrı hissetmesi ve daha çabuk ayağa kalkabilmesidir. Normal bir açık kalp ameliyatında, ortalama 8- 10 gün hastanede kalan bir hasta, bu yöntemle, 2-3 gün içerisinde taburcu olup, kısa sürede normal yaşantısına dönebilmektedir” dedi.
“Hayallerim yarım kalmayacak”
Ameliyat sonrası sağlığına kavuşarak, taburcu olan ASD hastası Hatice Kara ise KVC ekibine teşekkür ederek, “Nefes darlığı sıkıntısı yaşıyordum. Bu sebeple birçok hastaneye başvurmama rağmen, doktorlar hiçbir sıkıntımın olmadığını söyledi. Son çare Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’ne geldim ve doktoruma güvenerek, ameliyat oldum. Şuan gayet iyiyim ve hiçbir sıkıntım yok. Lise öğrencisiyim ve üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Tek hayalim, üniversite okuyarak bilgisayar programcısı olmak. Doktorum sayesinde hayallerim yarım kalmayacak” dedi.