Hatay’da Gaziler Törenle Anıldı

Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921’de TBMM tarafından Mareşallik Rütbesi ve Gazilik Unvanı verilmesinin 95. yıldönümü ve Gaziler Günü törenle anıldı.
Atatürk Anıt Meydanı’nda düzenlenen törende, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Garnizon Komutanlığı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin çelenkleri sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törene, Garnizon Komutanı Jandarma Kurmay Albay Erdem Özcan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şubesi, gaziler ve öğrenciler katıldı.

KUTSAL EMANET VATAN TOPRAĞINA SAHİP ÇIKIYORUZ
Günün anlam ve önemi hakkında konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanı Mehmet Ramiz Bakır,
“Anadolu’da Türk varlığını sona erdirerek, kendi amaçları uğrunda topraklarımızı parçalamak isteyen işgalci İtilaf Devletleri’nin bu maksatla görevlendirdikleri Yunan Ordusu, 95 yıl önce Başkomutan Mustafa Kemal’in komutasındaki kahraman Türk Ordusu tarafından Sakarya Muharebesi’nde hezimete uğratılmıştır. Çareyi savaş meydanından kaçmakta bulan düşman, bir sene sonra Dumlupınar’da tekrar aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Herkes tarafından çok iyi bilinmelidir ki bu toprakların bir daha istila edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına, M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerim” dedi.

Konuşmalarının ardından öğrencilerin okuduğu şiirler gazilere duygu dolu anlar yaşattı.
Törenin ardından katılımcılar, topumda tarih bilinci oluşturan ve birlik ve beraberliği güçlendiren Son Yüzyıl Savaşları(Çanakkale, Kurtuluş, Kore, Kıbrıs) fotoğraf sergisindeki fotoğrafları inceledi.
Fotoğrafları tek tek inceleyerek bilgi alan Başkan Savaş, fotoğraf sergisinin ardından Gazi Evi’nde gaziler ile sohbet ve şiir dinletisine katıldı.

TARİHTEN DERS ÇIKARMALIYIZ
Gazi Evi’nde selamlama konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanı Mehmet Ramiz Bakır,”Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazilik unvanının veriliş tarihi olarak ve her yıl yurt genelinde kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü’nün şehrimize barış, huzur ve güven getirmesini temenni ediyorum. Gaziler günü olunca ilk akla gelen şey ulusça yaşanmış istiklal uğruna ağır bedeller ödenmiş olan tarihi hakikatler gelir. İşte o tarihi hakikatler unutulmadığı ve ders alındığı sürece geleceğe daha umutlu bakmamızı sağlayacaktır. .Tarihi hakikatlere sırtını dönen, yok sayan veya unutan milletlerin ilk kaybedeceği değeri kimliğidir. Kaybolan kimlik ise hürriyet ve istiklali tehlikeye sokar. Bunun adı da yok oluştur. 19 Eylül Gaziler Günü’nü yurtta sulh, cihanda sulh anlayışı ile kutlu olmasını temenni ediyor, bu topraklar uğruna canını feda eden şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Gazisi Ömer Kurt’un okuduğu şiir, Kore Gazisi İbrahim Ballı’nın çocuklarına yazdığı mektubun okunması ve harp süresinde yaşadıklarını beynine kazıyan Kıbrıs Gazisi Bahri Gündoğan anılarını anlatarak duygu dolu dakikalar yaşattı.
Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli,” Vatanı, bayrağı ve bizler için canlarını ortaya koyan tüm gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyorum. Bugün Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından 1921 yılında mareşallık rütbesi ve gazilik unvanın verilişinin 95.yıl dönümüdür. Bizler başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve edebiyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu özel günde siz değerli gaziler ile birlikte olmak ve bu gururu sizlerle paylaşmaktan oldukça gururluyum. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de şehitlik ve gazilik iki güzellik olarak ifade edilmektedir. İnancımıza göre gazilik bir insanın şehitlikten sonra ulaşabileceği en yüksek makamdır. Gazilik yalnız inancımızda değil Türk kültüründe de yüksek mertebe ve çok değerli bir unvandır. Vatanı ve bağımsızlığı uğruna mücadele etmek ve bu uğurda da canını ve kanını feda etmek çok büyük bir onur ve şereftir. Bu yüzden milletçe şehitlerimizin geride bıraktıkları yakınlarını emanet bilir, gazilerimizi de hürmetle baş tacı ederiz. Bizler devlet olarak tüm imkanlarımızla şehit ailelerin ve gazilerimizin daima emirlerindeyiz. Vatanı için ölmeyi feda eden ve bu uğurda aldığı madalyaları şeref madalyası gibi hayatı boyunca gururla taşıyan başka millet yoktur. Tüm şehitlerimize ve edebiyete intikal etmiş gazilerimize Allah’tan rahmet ve hayatta olan gazilerimize de sağlık ve afiyet dilerim. Tüm gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyorum “ dedi.

img_0153 img_0269

 

Önceki İçerikKktc’li Sporculardan Başkan Seyfi Dingil’e Ziyaret
Sonraki İçerikİçi Toprak Dolu Borular Hayrete Düşürdü
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.