Gebelikte sigara kullanımı, düşüklere yol açar

“SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN, SİGARAYI BIRAKIN”

‘31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’ dolayısıyla açıklamada bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, tüm dünyada en sık ikinci ölüm nedeninin tütün kullanımından kaynaklandığını ifade etti.
Sigara içmeyen, fakat sürekli sigara içilen ortamda bulunan kişilerin de sigaradaki kimyasal maddeye maruz kaldığını belirten Uzm. Dr. Berktaş, ayrıca sigara dumanının, bronşit ve zatürre olasılığını arttırdığını söyledi.

“Sigara, kalp damar sağlığını tehdit ediyor”
Tütün kullanımının, kanser türüne bağlı ölümlere de sebep olduğunu açıklayan Uzm. Dr. Özlem Berktaş, “Dünya Sağlık Örgütü, her yılın 31 Mayıs Gününü ‘Sigarasız Dünya Günü’ olarak kabul etmiştir. Bu gün için amaç, tütünün yol açtığı sorunlara dikkat çekmek ve tütün kullanımını azaltmaktır. Tütün kullanımı, tüm dünyada en sık ikinci ölüm nedenidir ve günümüzde her on kişinin birinin ölümünden sorumludur. Tütün kullanımı, ulusal kaynakların eğitim, sağlık, sosyal güvenlik yerine sigaraya harcanmasına yol açıp, ülkeyi yoksullaştırmaktadır. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Ayrıca kalp ve damar sağlığını tehdit etmektedir” açıklamasında bulundu.

“Gebelikte sigara kullanımı, düşüklere yol açar”
Dünya genelinde beş sigara içenden birisinin kadın olduğunu ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, “Her geçen yıl çok sayıda kadın bağımlı olmaktadır. Tütün endüstrisi kadınları hedef seçmiştir. Sigara içiciliğinin ve nikotin bağımlılığının kadınlardaki etkileri, erkeklere göre çok daha yıkıcıdır. Başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere, birçok hastalığa sebep olur. Sigara, kadının sağlığını ve güzelliğini bozar, doğurganlığını azaltır. Gebelikte sigara kullanımı, düşüklere ve anne karnında ölümlere yol açar. Düşük doğum ağırlıklı bebek ve ani bebek ölümleri sık görülür. Evde sigara içilmesi, çocukların sık havayolu enfeksiyonu geçirmesine neden olur. Eğer havanızın temiz kalmasını ve çocuklarınızın sağlıklı bir ortamda büyümesini istiyorsanız, sigarayı bırakarak önemli bir adım atmış olacaksınız” dedi.

sigara

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.