Taramanızı yapın kanser sizden korksun

Belen Belediyesinden Annelere Konferans
Belen Belediyesi ve KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)’nin işbirliği ile Belenli kadınlar; kadınlarda sık görülen kanser konusunda bilgilendirildi. Kanser konusunda bilgilendirilen kadınlar, belirlenen bir tarihte İskenderun KETEM’e Belen Belediyesinin imkânları ile taşınarak kanser taramasından geçirileceği belirtildi.
İskenderun KETEM’in sorumlu hekimi Dr. Salda Bilgin Dalyan, kadınlarda sık görülen kanser türleri; meme, kolon ve rahim ağzı kanseri başta olmak üzere kansere neden olan çevresel ve genetik faktörleri anlattı.
“Taramanızı yapın kanser sizden korksun”
Ailesinde kanser vakası olan herkesin kanser olma riski olduğuna dikkat çeken Dr. Selda Bilgin Dalyan, “Taramanızı yapın kanser sizden korksun” diyerek sağlıklı ve dengeli – doğal beslenme, bol egzersiz, hareketli bir yaşam tarzının kanseri önleyeceğine dikkat çekti.
“İki yılda bir mamografi”
Kanser ile mücadelede erken teşhisin önemine değinen Dr. Selda Bilgin Dalyan, şöyle konuştu:
“Meme kanseri, düzenli mamografi çekilerek erken tespit edilebilen bir hastalıktır. Meme kanseri mamografi ile iki yıl önceden tespit edilebilen bir hastalıktır. Erken teşhis edilen meme kanserinde iyileşme şansı yüzde 98’dir. Kanserin erken tespitinde düzenli olarak kendi kendine el ile muayene yapılması da önemlidir. 20 yaşından sonra her kadın her ay kendi kendine muayene yapmalıdır. 40 yaşından sonra ise her kadın iki yılda bir mamografi çektirmelidir. Hayatınız bizim için önemlidir.”
“HPV Testi yaptırın”
Dünyada her yıl yarım milyon kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor. Rahim ağzı kanserinde HPV testi yaptırmak gerek. Bu test beş yılda bir yaptırılır. Bu testi yaptırmak için sadece kadın olmak bile yeterlidir” dedi. Dr. Selda Bilgin Dalyan, 30-65 yaş aralığındaki tüm kadınların HPV testi için KETEM veya Aile Hekimine başvurulması gerektiğini söyledi. Dr. Selda Bilgin Dalyan, kolon kanseri ile ilgili olarak ise kolon kanserinin tespitinin basit bir yöntemle “dışkının tahlil edilmesiyle” yapıldığını anlattı.

belen (1) belen (2) belen (3)

Önceki İçerikİskenderun Geçici Kedi Bakım Evi Açıldı
Sonraki İçerikFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulundan Anlamlı Etkinlik
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.