Arsuz’da yapılacak termik santral çevre katliamı olur

Halka rağmen santral olmaz!

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Kale Mahallesi’nde yapılmak istenen termik santrale karşı başlattıkları haklı mücadeleye yaptıkları ortak basın açıklamasıyla destek veren Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Adana Şubesi, EMO Hatay İl Temsilciliği, EMO İskenderun ve Osmaniye temsilciliklerine teşekkür etti. İlçede kömür yakıtlı bir termik santralin yapılmasını engellemek için sürdürülen çalışmaların her geçen gün güçlenerek büyüdüğünü ifade eden Başkan Culha, halkın da kendilerinin de kurulmasına rıza göstermediği termik santralle ilgili olarak , “Halkımızın talepleri bizim için önemlidir. Halkın talebi hangi anlamda olursa olsun, duygularına tercüman olmak için onların yanında durmakla kendimi mükellef sayıyorum. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da çok şükür hep beraberiz ve ilçemizde de termik santral kurulmaması konusunda kararlıyız” diyerek, bu konuda kendilerine destek olan tüm kamu – kurum ve kuruluşların yanısıra, muhtarlar, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, işadamları, sanayiciler, dernekler, odalar ve destek veren herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

“Arsuz’da yapılacak termik santral çevre katliamı olur”
İlçede yapılacak termik santralin yeni bir çevre katliamına yol açacağını belirterek, “Halka rağmen santral olmaz” diyen EMO Adana Şubesi, EMO Hatay İl Temsilciliği, EMO İskenderun ve Osmaniye temsilciliklerinin ortak basın açıklaması şöyle: “Akdeniz’in doğusunda yer alan tarihi, ormanları ve denizi ile el değmemiş güzellikteki yörelerimizden Hatay’ın Arsuz İlçesi, hızla bir turizm kenti olma yolunda ilerlemekte iken, bu güzel yörenin kalbine bir hançer gibi saplanacak olan termik santral projesi ile karşı karşıya kalmıştır.
İskenderun Körfezi’nde; işletmede, inşa halinde ve proje bazında çok sayıda termik santral bulunmaktadır. Bu santrallerin planlaması bilimsel bir zeminde yapılmamıştır. Bu bölgenin güneyinde bulunan Arsuz’a da termik santral yapmak yeni bir çevre katliamına yol açacaktır.
Projeyi başlatanlar düne kadar belediyeden, halktan ve kamuoyundan gizlenen termik santral projesinin insana ve doğaya karşı bir suç olduğunun bilincinde olmalılar ki; Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sitesinde Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) raporu başvuru duyurusu yayınlanana kadar kamuoyuna hiçbir açıklama yapmamışlardır.
Arsuz, çevre ve doğa güzelliği yanında tarım ve hayvancılığın halkın geçim kaynağı olduğu ve bozulmamış orman ve denizi ile turizmini geliştirme yönünde önemli adımlar atmaya başlayan bir şehirdir.
Günümüzde elektrik üretimi vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Ancak elektrik enerjisini üretiminin çevreye ve insana zarar vermeden sağlanması bir insanlık görevidir. Bununla ilgili yapılacak tüm projelerin bu ilkeye uygun olması birinci önceliktir. Özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan bu bölgeye çok sayıda termik santral yapmak suçtur.
İnanıyoruz ki; bu çevre cinayetini işlemeye kalkanlar karşılarında çevreye, insana, ağaca ve denize duyarlı Arsuz Halkı’nın haklı tepkisini bulacaktır.

Nitekim proje sahipleri; “Halkı bilgilendirme” adı altında kamuoyundan gelecek tepkileri önlemeye yönelik planladıkları toplantıyı gelen tepkiler dolayısıyla iptal etmişlerdir.
Bugüne kadar ranta, talana, çevre katliamlarına karşı, insanı ve doğayı savunan EMO Adana Şubesi, Arsuz Halkının haklı mücadelesinde onların yanında yer almaya devam edecektir.”

Adana - iskenderun emo ziyareti kale mahallesi sakinleri (1)

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.