İskenderun Körfezinde Riskler Önceden Belirlenecek

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan proje ile İskenderun Körfezi’nde oluşabilecek riskler ve problemler önceden tespit edilip müdahale edilebilecek. İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş ve öğretim üyeleri Doç. Dr. Tahir Özcan, Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı, Yrd. Doç. Dr. Nebil Yücel, tarafından hazırlanan “İskenderun Körfezi’nde Olası Bir Çevresel Felakette Acil Durum Tespiti İçin Risk Analizi ve Simülasyon” projesi İskenderun Körfezi ve çevresinde ekolojik, çevresel felaketler oluşmadan tedbirlerin alınmasını sağlayacak.

Proje hakkında bilgiler veren İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı; “İskenderun Körfezi’nde bulunan mevcut işletmeler hali hazırda muazzam bir deniz trafiği oluşturmakta olup, bu faaliyetler riskleri de beraberinde getirmektedir. İskenderun Körfezi’nde meydana gelecek herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılıp önlem alınmaması durumunda İskenderun Körfezi’ni ve çevresindeki birçok sektörü, ticareti ve denizde yaşayan sucul canlıları da olumsuz etkileyebileceği tahmin edilmektedir” dedi.

İskenderun Körfezi’nde oluşabilecek çevresel felaketlere karşı olasılıkları hesaplayıp hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı; “İskenderun Körfezi ve bütün bölgedeki çevresel faktörlerin ekosisteme etkilerini belirleyerek İskenderun Körfezi’nde ne gibi riskler mevcut, bu risklerin ortaya çıkmasına nelerin etken olduğu gibi konuları araştırıyor ve bu risklerin 10 yıl sonra ne gibi ekolojik problemler oluşturacağını belirliyoruz. Bizim avantajımız, projenin gerekli bütün araştırmalarını yapmış olmamız ve oluşabilecek en küçük sıkıntıda doğrudan müdahale edebilme potansiyelimizin olması” şeklinde konuştu.

İskenderun Körfezi ve çevresini koruyabilmek ve İskenderun Körfezi’nin bilinmeyenlerini aydınlatmak için bölgedeki ilgili kamu ve sanayi kuruluşları ile işbirliği yapılması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı; “İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’ndeki uzman ekibimiz ve bölgedeki kamu kurumları, yerel kurumlar, sanayi kuruluşlarının da işbirliği ile olası çevresel felaket senaryolarını hesaplayıp en kısa süre ve en etkin şekilde müdahale edecek, yön verebilecek bilgi ve yeteneğe sahip durumdayız” diyerek sözlerini tamamladı.

iste (1) iste (2) iste (3) iste (4)

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.