Türkiye’nin Gazetecileri Ve Gazeteci Temsilcilerinden Hatay Çıkarması

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) geleneksel olarak düzenlediği 6. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın gala yemeği Hatay Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde Ottoman Palace’de gerçekleştirildi.

TGK 6. BAŞKANLAR KURULU HATAY’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gerçekleştirilen gala gecesi yemeğine Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Hatay Milletvekili Birol Ertem, 121. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı ve Garnizon Komutanı Jandarma Kurmay Albay Erdem Özcan, Samandağ Belediye Başkan’ı Mithat Nehir, Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) Rektörü Hasan Kaya, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Hatay Gazeteciler Cemiyeti(HGC) Başkanı Ahmet Yetişen, Doğu Anadolu Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, İç Anadolu Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar, Akdeniz Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mevlüt Yeni, Karadeniz Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Turgut Özdemir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Başkanı Talay Akay, Kıbrıs Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı Nazmi Pınar, konfederasyon ve cemiyet üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi.imageYETİŞEN: BU ETKİNLİĞİ BURADA DÜZENLEMEMİZDEKİ AMAÇ, HATAY’IN KÖTÜ ANILMASININ ÖNÜNE GEÇMEK

Hatay’ın tanıtım filminin katılımcılara sunulduğu 6. Başkanlar Kurulu gala yemeğinin açılışında ilk olarak söz alan ev sahibi HGC Başkanı Ahmet Yetişen, “Ankara’da ve İstanbul’da yaşanan terör olaylarında hayatlarını kaybeden ve Güneydoğu’da şehit olan güvenlik görevlilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Bu etkinliği Hatay’da yapmamızdaki amaç, basında Suriye olayları ile ilgili Hatay’ın adının kötü anılmasının önüne geçmekti. Sizlerden isteğimiz Hatay’da gördüğünüz hoşgörü ve sevgiyi memleketlerinizde dile getirmenizdir. Önümüzdeki yıllarda tekrar bir araya gelmeyi umuyorum” şeklinde konuştu.

KOLAYLI: SURİYE’DE YAŞANAN OLAYLARIN HATAY’DA YAŞANIYORMUŞ GİBİ ANLATILMASI BİZLERİ RAHATSIZ EDİYOR

Daha sonra söz alan ve günün anlam ve önemine dair açıklama yapan TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Medeniyetlerin buluştuğu hoşgörü şehrinde böyle bir toplantıda bulunmaktan duyduğum mutluluğu dile getirmek isterim. Suriye’de yaşanan olayların Hatay’da yaşanıyormuş gibi gösterilmesinden bizler de rahatsız oluyoruz. Biz başkanlar konseyi olarak sonuç bildirgesinde Hatay’ın ne kadar güvenli bir il olduğundan bahsedeceğiz. Ülke olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Önce Ankara’da sonra da İstanbul’da birçok vatandaşımızı kaybettik. Terör olaylarında yaşamını yitiren, görevi başında şehit düşen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

“EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İLE İLGİLİ ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ, TÜM BASIN MENSUPLARI YIPRANMA HAKKINA SAHİP OLMALI”

Konuşmasına basın camiasıyla ilgili olarak devam eden Kolaylı, “Türkiye genelinde Başkanlar Kurulu çatısı altında sorunlarımıza çözüm üretiyoruz. En önemli sorunumuz olan basın özgürlüğünü ele alıyoruz. Basın özgürlüğünün olabilmesi için oldukça büyük çaba harcıyoruz. Ben son zamanlarda gerçekleştirilen terör olaylarında birçok kana bulanmış görüntü gördüm. Bana göre bu tür görüntüleri yayınlayan kurumlar terör örgütü ile işbirliği içerisindedir. TGK olarak kimseye bağlı olmadan kendine özgü düşüncelerin açığa vurulması ve basın özgürlüğü için yoğunluk çaba harcıyoruz. Günümüzde internet haberciliğinin de hızla geliştiğini ele alırsak bir yasa hazırlanması gerekmektedir. Basın İlan Kurumu ile gazeteciliğin de yasalarını olması konusunda raporlar hazırlıyoruz. Bunları siyasi partilere ve iktidara ileteceğiz. Basın mensuplarının bir diğer sorunu da çalışma saatleri ve ücretlendirme. Yıpranma hakkını sadece basın kartı olanlar yararlanabiliyor. Bu hakkın diğer basın mensupları için de kullanılması için çalışmalarımız devam ediyor. Dile getirdiğimiz bu sorunlarımızı devletin üst kademesine bir an önce ileteceğiz ” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SAVAŞ: TERÖRE ASLA ALIŞMAYACAĞIZ VE HER ZAMAN LANETLEYECEĞİZ

Basın mensuplarının sorunlarının dile getirildiği ve ülke gündemine dair önemli görüşlerin ifade edildiği toplantıda, terör dolayısıyla hayatını kaybeden şehitlerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileyerek konuşan Başkan Savaş, “Şehitlerimizin ve kaybettiğimiz vatandaşlarımızın ruhları şad olsun. Terörü yapanları ve teröre çanak tutanları şiddetle kınıyorum. Bazı şeyler anlatılmaz yaşanır. Çok sıcak bir ortamın hemen yanı başında 5 yıldır sanki Hatay kendi içinde savaşın içerisindeymiş gibi ulusal basında haberler çıkıyor. Bu tarz haberler buraya gelecek olan turistleri engellediği gibi ekonomimizi de baltalıyor. Biz ekonomimizi toparlamak için can havliyle ile çalışıyoruz. Basın camiasından da burada gördüklerinizi yazmanı rica ediyoruz. Bildiğiniz gibi terör ne yazık ki her yerde. Teknoloji geliştikçe terör örgütleri de hep bir adım ileride oluyor. Biz buna alışmayacağız ve milletçe her zaman lanetleyeceğiz. Milletçe ülkemize ve insanlarımıza sahip çıkacağız” dedi

“DEVLETİMİZİN SICAK ELİNİ SIRTIMIZDA HİSSETMEK İSTİYORUZ”

Konuşmasına Hatay’ın ekonomisiyle ilgili olarak devam eden Başkan Savaş, “Bizim iş dünyamız biraz sıkıntılı. Türkiye genelinde hep 7. Sırada vergi veren bir şehrimiz vardı, şimdi ise 9. Sıraya geriledik. Bu da ekonomik olarak yatırımların azaldığını gösterir. Biz; Gaziantep, Osmaniye ve Kahramanmaraş’a verilen yardımları ve ekonomik teşvikleri biliyoruz. Hatay halkı olarak devletin sıcak elini sırtımızda hissetmek istiyoruz. Bir diğer sorunumuza özel bankaların verdikleri kredileri hemen geri istemeleri ve işadamlarına esnek kredi olanakları sağlamamaları. Biz bu anlamda biraz anlayış talep ediyoruz. Sizlerin buraya gelip gitmesi demek birçok insanın gelip gitmesi anlamına gelir. Bu da bize insanların bakış açısını değiştirecek. Sizler kalemlerinizden bu taleplerimizi duyurursanız çok mutlu olacağız” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SAVAŞ’TAN GAZETECİLERİ SEVİNDİREN MÜJDE

Başkan Savaş konuşmasının ardından gazetecileri büyük mutluluğuna vesile olacak, Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nin bulunduğu binanın restore edileceğinin müjdesini de verirken büyük alkış aldı.

VALİ TOPACA: BASIN DEYİNCE AKLA DEMOKRASİ GELİR

Hatay Valisi Topaca, “Son günlerde hiç istemediğimiz acı olaylar yaşıyoruz. Bu olaylarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı olan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz ve bu terör olaylarını şiddetle kınıyoruz. Basın deyince akla demokrasi gelir. Bir ülkede demokrasi diyebilmek için basın özgürlüğünün olması gerekmektedir. Bizim ülkemizde basın çok eski bir tarihte var olan ve kendi ölçülerinde oluşmuş bir kurumdur. Belli ölçüler getirilebilir, eleştirilebilir ancak basın olmadan demokrasinin ve sağlıklı bir toplum yapısının olmayacağını biliyoruz. Basından benim beklentim kamu yararını ön planda tutmasını ve milleti önemsemesidir. Basın bize yol göstermelidir. Yapıcı ve yol yapıcı eleştirileri basından beklerim. Basın bu dengeyi kurarken bir yandan da halkı bilgilendiriyor. Dolayısıyla bunu yaparken de tarafsız olması ve hiçbir grubun çıkarlarını gözetmeden doğrudan doğruya halkı bilinçlendirmesi gerekir. Bu bir kamu görevidir. Basının olmazsa olmaz şartı objektifliktir. Gazeteye bakıldığı zaman bu partinin ya da bu grubun taraflısı olunmaması gerekmektedir. Halkı sağlıklı bilinçlendirmenin yolu da biraz özeleştiriden geçiyor” ifadelerine yer verdi.

“MEDENİYET VE HOŞGÖRÜNÜN KENTİMİZ İÇİN BİR MARKA DEĞERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Konuşmasında Hatay’ın güzelliklerine de yer veren Vali Topaca, “Hatay deyince insanlar acaba gitsek bir sıkıntı yaşar mıyız diye düşünüyorlar. Hakikaten bu kent zengin imkanları, tarihi ve coğrafyası ile güzel bir kent, bir medeniyet ve hoşgörü şehri. Bunun ülkemiz için bir marka değeri olduğunu düşünüyorum. Fakat son zamanlarda Suriye’de yaşanan olaylar bizleri çok etkiledi, sanki savaş Hatay’ın içinde ve Hatay’a geldiğinizde bir kör kurşunla vurulup öleceğinizi düşünüyorsunuz. Bizim sizden ricamız burada gördüklerinizi yazın ve çevrenize anlatın. Hatay, Türkiye’deki ekonomik büyüklük sırasında her zaman ilk onda olan bir kent. Türkiye’nin yaklaşık olarak % 12’lik enerjisini kullanan bir kent. Türkiye’deki Demir çekik üretimindeki % 40-45’lik bölümünü üretiyor. Ekin ürettiğiniz zaman yılda 3 kez hasat yapabileceğiniz bir kent. Hatay bulunduğu konum itibariyle Suriye’ye ve Ortadoğu’ya ülkemizin açılan kapılarından biridir. Dolayısıyla bu kenti insanları ürkütmeden ve doğru tanıtmamız gerekiyor ” şeklinde konuştu.

FEDERASYON BAŞKANLARINA PLAKETLERİ TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından Vali Topaca, TGF Genel Başkanı Nuri Kalaylı’ya, Doğu Anadolu Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy’a, Akdeniz Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mevlüt Yeni’ye ve İç Anadolu Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar’a plaketlerini takdim etti.

Başkan Savaş, Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Turgut Özdemir’e, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Talay Akay’a, ve Ege Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Abtioğulları adına Genel Sekreter Mehmet Aydın’a plaket takdiminde bulundu.

PINAR: BİR SONRAKİ BULUŞMANIN YAVRU VATAN KIBRIS’TA GERÇEKLEŞMESİNİ İSTERİZ”

Son olarak Kıbrıs Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı Nazmi Pınar, TGK Genel Başkan’ı Nuri Kalaylı’ya, Akdeniz Bölgesi Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mevlüt Yeni’ye ve organizasyona ev sahipliği yapan HGC Başkanı Ahmet Yetişen’e plaketlerini takdim etti. Ardından Yetişen günün anısına Nazmi Pınar’a plaketini sundu.

Nazmi Pınar, böylesi güzel bir etkinlikte buluşmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, yavru vatan Kıbrıs olarak Türkiye’de yaşanan terör olaylarını aynı üzüntü ve aynı duygularla yaşadıklarını belirtti. Etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Pınar, bir sonraki buluşmanın Kıbrıs’ta yapılmasını istediğini ifade etti.