Horlama ve uyku bozukluğunun, toplumda çok fazla görülen bir sağlık sorunu haline geldiğini ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, tedavi edilmeyen uyku bozukluğunun, ilerleyen yaşlarda sağlığı tehdit eden ciddi sorunlara sebep olacağını vurguladı.
Uyku bozukluklarının solunum düzensizliklerine yol açtığını söyleyen Uzm. Dr. Berktaş, uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, “Horlama ve Uyku Apne Sendromu, sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Yorgunluk, aşırı sinir, yüksek tansiyon, konsantrasyon bozukluğu, kontrol edilemeyen şişmanlama, gündüz uykululuk hali gibi sorun varsa, bu durum fark edemediğiniz uyku apnesi olabilir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi; 10-20 yıl içinde kalp hastalıkları, felç gibi yaşamı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Trafik kazaları da bu nedenle olmaktadır. Uyku apne bozukluğunun belirtileri genelde hasta yakınları tarafından fark edilir. Bu sendromun görüldüğü kişilerde; uykuda ani solunum durmaları, horlama ve iç çekmeleri olur. Uyku apnesi görülen hastalarda nefes durmaları en az 10 saniye olur ve gece boyunca belli sıklığın üstünde görülür” açıklamasında bulundu.
“Uyku testi sonrası teşhis konuluyor”
Uyku apnesi tanısının uyku testi ile konulabildiğini ifade eden Uzm. Dr. Özlem Berktaş, “Uyku apnesi şüphesinde uyku laboratuvarında polisomnografi yapılır. Uyku sırasında birçok parametre kaydedilir. Solunum hareketleri, oksijenlenme, kalp ritmi, EEG kayıtları yapılır. Uyku apnesi varsa Kulak-Burun-Boğaz uzmanının kontrolünden sonra CRAP dediğimiz cihazlarla hastanın tedavisi gerçekleştirilir. Bu cihaz devamlı hava basıncı uygulayarak üst hava yollarını açık tutmaktadır. Hastanemizde uyku testi yapılmaktadır” dedi.