Akılcı İlaç Ve Antibiyotik Kullanımına Yönelik Seminer

Enfeksiyon hastalıkları, halk sağlığı açısından önemli ve uygun antimikrobik tedaviyle başarının sağlandığı bir alandır. Bununla birlikte gerek toplumda gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte ve belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir. Dörtyol Toplum Sağlığı Merkezi tarafından okullarda seminerler verilerek öğrenciler antibiyotik kullanımına karşı bilinçlendirilmekte.
Bu amaçla önceki gün Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik olarak Akılcı İlaç ve Antibiyotik kullanımına yönelik olarak bir seminer gerçekleştirildi.
Dörtyol Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Sinan Dinçer Ayyıldız, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Biriminden Gülistan Badem ve Vildan Oflaz ile Süleyman Demirel Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Adıkutlu’nun katıldığı seminer saat 10;00’da okulun salonunda gerçekleştirildi.
Dörtyol Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Sinan Dinçer Ayyıldız bu seminerlerin amacının Akılcı İlaç Kullanımının neler olduğunun anlaşılması, Akılcı Olmayan İlaç Kullanımının etkileri, Akılcı İlaç Kullanımındaki sorumlu tarafların bilinmesi, Mikrop ve Antibiyotiklerin neler olduğu ve ne işe yaradığı ile Antibiyotik Direncinin öğretilmesi olduğunu ifade etti.

Dörtyol Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Sinan Dinçer Ayyıldız’ın yaptığı açıklamalardan sonra slayt eşliğinde öğrencilere bilgiler aktaran Vildan Oflaz ilk olarak mikropların tanımını yaparak; “Mikroplar; hastalığa sebep olabilen gözle görülmesi mümkün olmayan küçük canlılardır. İnsanda hastalık yapan mikroplar arasında bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitler sayılabilir. Her bir etkende kullanılacak ilaç grubu farklıdır. Antibiyotikler ise sadece bakterilere etkilidir. Antibiyotikler, bazı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bakterileri öldüren veya üremesini durduran ilaçlardır. Antibiyotikler yalnızca bakteriler için etkilidir, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Soğuk algınlığı ve grip çoğunlukla kendi kendine iyileşebilen hastalıklardır ve antibiyotik alımını gerektirmez. İyi bir bağışıklık sistemi bu tür hastalıkları yenebilir. Antibiyotik, sizin grip ve soğuk algınlığını atlatmanıza yardımcı olmaz. Antibiyotiklere karşı direnç geliştiğinde, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde bu antibiyotikler etkili olamaz. Bu durum, yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır. Ülkemizde antibiyotikler, en çok kullanılan ilaçlar içerisinde ve ne yazık ki bunların önemli bir kısmı gereksiz ya da yanlış kullanılmakta. Antibiyotikleri ne zaman ve nasıl kullanılacağı hakkında daima hekim ve eczacı tavsiyeleri uygulanmalıdır. İlaçlar doğru yoldan, doğru zaman aralıklarında, doğru dozda ve belirtilen süre boyunca kullanılmalıdır. İlacın doğru zamanda alınmasını hatırlatıcı düzenlemeler yapılmalıdır. İlaçlar mutlaka su ile alınmalıdır.” açıklamasında bulundu.
kk 015 kk 020 kk 039