Özbülbül, “Muhasebecilerin Meslek yaşamları ve koşulları düzeltilmeli”

İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 1 Mart Muhasebeciler günü dolayısıyla Anıt Alanına çelenk sundular. İskenderun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Alaaddin Özbülbül, dernek yönetim kurulu üyeleri ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Anıt Alanında düzenlenen törende hazır bulundular. Saygı duruşu ve Çelenk sunumunun ardından bir konuşma yapan İskenderun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Alaaddin Özbülbül “Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve antidemokratik maddelerden arındırılmalıdır.

Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik Tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB’un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır. Kayıt dışı ekonominin azaltılması programı kapsamında beyan ve bildirime yönelik her türlü belgenin revize edilerek daha anlaşılır hale getirilmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderdiğimiz raporumuz dikkate alınmalıdır” dedi.

Özbülbül konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “TÜRMOB’un hazırladığı, Türkiye genelinde Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kamuoyu tarafından bilinen ve tanınan yüzü olan vergi dairelerinde meslek mensuplarımızın karşılaştıkları farklı uygulamalar ve çözüm önerilerimizi içeren ‘Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi’ taslak çalışmamıza Gelir İdaresi Başkanlığı ile birlikte nihai şekli verilmeli ve her iki kurum tarafından ortak yayın olarak bastırılmalıdır.

TÜRMOB Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve yayınlanması için Maliye Bakanlığı’na gönderilen, ‘Sürekli Mesleki Gelişim Yönetmeliği’ bir an önce yayınlanmalıdır. Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile diğer kurumlarca son yıllarda istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Devlet bizden ne kadar bilgi ve belge isterse mesleğe talep, güven ve kıymet artacaktır bunun bilincindeyiz. Ancak bu bedelsiz kalmamalı ve artan is yükü külfet olmaktan çıkarılmalı ve mutlaka ekonomik karşılığını bulmalıdır. Ülkemizin ve ticari hayatın rekabetçi koşulları ve kendi iç dinamikleri nedeniyle yaptığımız çalışmaların karşılığını ücrete dönüştüremediğimiz gibi, bu yıl asgari ücret tarifemiz sıfır artışla yayınlanmıştır. Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir.

Mali İdare, her türlü kolaylığı sağlayacağını belirttiği mükelleflerin yanında vergi sisteminin üç ayağından biri olan meslek mensuplarımızın taleplerini görmezden gelmemelidir. Yasa değişiklikleri ekonomik yaşamdaki yeniliklerin gereğidir. Ancak, aynı düzenlemeleri değiştiren yeni değişiklikler meslek mensuplarının ve vatandaşlarımızın sistemi takip etmesini zorlaştırmaktadır. Sıkça değişen yönetmelik, tebliğ, sirküler, uygulama iç genelgeleri ve özelgelerin takip edilmesi üstelik bunların çoğunlukla yayımlandıkları günde yürürlüğe girmesi meslek mensuplarına ciddi bir iş yükü ve sorumluluk getirmektedir. Meslek mensuplarına bu düzenlemelere uyum için mutlaka süre verilmelidir. Değiştirilen tebliğlerde yer alan ‘diğer tebliğlerde yer alan bu konuya ilişkin tebliğler yürürlükten kaldırılmıştır’ şeklindeki ifadeler, meslek mensuplarının tüm diğer tebliğleri gözden geçirmek ve neyin tam olarak değiştiğini anlayabilmek için tüm işlerine ek olarak mesai harcamalarına neden olmaktadır. Oysa bu konu Maliye Bakanlığı’nın sorumlulukları arasında olmalı ve Maliye Bakanlığı bunları açıkça belirtmelidir. Mali Tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır.

1-20 Temmuz Mali Tatil uygulaması amacına uygun hale getirilmeli, Temmuz ayında verilmesi gereken beyannameler ve bildirimlerin Ağustos ayı içinde verilecek bildirim beyannamelerle birleştirilerek beyan edilmesi sağlanmalıdır. Vergi incelemelerinde tebligat usul ve esasları da bir kenara bırakılarak telefonla bilgi, belge ve kayıt istenmesinden, vergi inceleme elemanlarının kendilerine sunulan defter ve belgelerle ilgili olarak meslek mensuplarını yardımcı gibi çalıştırmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. Meslek mensuplarının mükelleflerin beyanname veya bildirimlerle ilgili ödevlerini yerine getirmekle görevli oldukları unutulmamalıdır. Bu noktadaki önerimiz, Maliye Bakanlığı’nın yakında TBMM’ne gelmesi beklenen ve kanunları değişikliklerinde bu temel noktaları ele almaları ve böylelikle adına ‘vergi hizmetleri bildirimler bürokrasisi’ diyebileceğimiz bu sistemi yenilemeleridir. Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. İnceleme kriterleri çok net belirlenmelidir. 3568 sayılı meslek yasamızda, vergi usul yasamızda, ceza hukukumuzda yer alan vergiye ilişkin mali cezalar ve hürriyeti kısıtlayıcı cezalar huzursuzluk kaynağıdır .

Mali suça mali ceza esasından uzaklaşmak, evrensel ceza hukukuna ters düşecek derecede sınırsız – sebepsiz – ölçüsüz cezalar öngörmek hem mükellefi ve hem de meslektaşlarımızı büyük sıkıntıya sokmaktadır. Cezada kasıt – kusur – ihmal derecesi ile menfaat ölçütünü dikkate alan bir gözle 3568 sayılı meslek yasasının 12. maddesi başta olmak üzere ilgili tüm ceza hükümleri yeniden düzenlenmelidir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Özellikle meslek mensuplarımızın sorumluluğu meslek yasasında düzenlenmeli ve sorumluluk iyice açıklanan mesleki hata, mesleki suç tanımının üzerine oturtulmalıdır.” Anıt alanında düzenlenen törenin ardından Dernek binasında toplanan Muhasebeciler yaşadıkları sorunları ve sıkıntılarını Dernek Başkanı Alaaddin Özbülbül’e anlattılar.

muh.günü haber foto (1) muh.günü haber foto (3) muh.günü haber foto (7)