Böbrek Tümörü Tedavisinde En İleri Tedavi Yöntemi

Böbrek tümörü genelde orta ileri yaşlarda daha sık görülmektedir. Büyüklüğü değişken olmakla beraber 7 santimetre çapa kadar böbrek koruyucu cerrahi yani sadece tümörün güvenli tümörsüz bir sınır ile alınması artık standart tedavi olarak kabul edilmektedir. Bu operasyon açık olarak yapılsa da günümüzde yeterli tecrube varsa laparoskopik yani kapalı yöntemlerle yapılması ülkemiz de dahil dünyada bir çok merkezde standart hale gelmiştir.

MKÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyelerimizden Doç. Dr. M. Murat Rifaioğlu öncülüğünde 45 yaşında ki kadın hastanın 4,5 santimlik sağ böbrek tümörü başarı ile hastanın böbreği korunarak bir saatlik sürede laparoskopik yöntem ile ameliyatı yapıldı. Hasta operasyon’nun ikinci gününde sorunsuz olarak taburcu edildi.

Doç. Dr. Rifaioğlu, bu operasyonun ülkemizde bir çok merkezde yapıldığını ancak Hatay’da sadece üniversitemizde yapıldığını belirtti. Ayrıca bu yöntemin açık yönteme göre hastanede kalış süresi ve ameliyat sonrası ağrıyı azaltması yanında mükemmel bir kozmetik başarının da elde edildiğini vurguladı.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi son senelerde yeni cerrahi alet ve cihazlarla çağı yakalamakta yeterli olduğunu belirten Doç. Dr. Rifaioğlu, bu operasyonda ekipte bulunan Doç. Dr. Mürsel Davarcı’ya da ayrıca teşekkürlerini iletti.

mkü

Önceki İçerikİskenderun Teknik Üniversitesin’de “Gençliğin Sorunları ve Çözüm Yolları” Semineri Düzenlendi
Sonraki İçerikİskenderun,Arsuz,Belen ve Dörtyol’da Elektrik Kesintisi