Zorunlu Trafik Sigortasının primi yükseldi

Peki, neden sigorta primleri arttı?

Bir yıl önce 150, 300 liraya yaptırılabilen zorunlu trafik sigortası, bu yıl neredeyse üç kat daha pahalıya mal olmaya başladı.

Sigorta pirimlerinni artışı ile ilgil aydınlatıcı bilgiler veren Enka Sigorta İskenderun Yetkili Acente Temsilcisi Yasin Keleş, “Fiyatlardaki artışları vatandaşlara izah etmekte ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Mecburi olduğu için vatandaş eziliyor, sıkılıyor ama yine de yaptırıyor. Çünkü yaptırmak zorunda. Araç sahipleri eğer aracına az biniyor ise hiç sigorta yaptırmamaya başladı.Bu durum son dönemlerde gittikçe artmaya başlamıştır.Bunun da sıkıntıları ileride hissedilecek ve mağduriyetler yaşanacaktır.

Sigorta şirketlerine 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tarifeyi serbest olarak belirleme hakkı verildi. Bu yolla, primlerin rekabetçi ortamda belirleneceği söylendi. Ayrıca trafik geçmişi temiz olan kişilerin de daha uygun fiyatlarla poliçe düzenlenebileceği kaydedildi. Ancak vaat edilen tam anlamıyla gerçekleşmedi. Zorunlu trafik sigortası primleri, özellikle 2015’in ilk aylarından bu yana kademeli olarak ciddi artış gösterdi. Hasarı olanlarda bu rakam bin lirayı buldu. Acenteler olarak, geçtiğimiz yıl 150-300 liraya trafik sigortasını yaptıran müşterilere bu yıl üç kata varan oranda fazla ödeme yapmak zorunda kalmasının sebebini anlatmak için ciddi mesai harcıyoruz.

Sebeplere gelince;bir taraftan kurdaki artış, diğer taraftan yasal düzenlemeler maliyetleri artırınca trafik sigortasının fiyatı da yükselmiştir. Son dönemde döviz kurlarındaki artış yedek parça maliyetlerinin artmasına neden olmuştur. Bunun yanında;Trafik sigortası genel şartlarındaki değişiklikler ile trafik kazaları sonucunda aracın değer kaybının tespiti ve ödenmesi, bedeni zararlarda destekten yoksun kalma tazminatının hesabına ilişkin esaslar, Trafik kazalarına yönelik sağlık harcamalarının karşılığı olarak trafik sigortasında yazılan primlerin belli bir yüzdesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na aktarılması da trafik sigortasının artışını etkilemektedir.Söz konusu uygulama değişikliklerinin sigorta şirketlerine yaratacağı maliyet artışlarının poliçe primlerine yansıtılması da kaçınılmaz hale getirmiştir.” Dedi.

enka sigortaa

Önceki İçerikDörtyol Al Bayraklarla Donatıldı
Sonraki İçerikUluslararası Üniversiteler Birliği’nden Prof. Dr. Kaya’ya Ziyaret