Sigaradaki 50 Maddenin Kansere Yol Açtığını Biliyormusunuz

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu: “Sigaradaki 50 Madde Kansere Yol Açıyor”
‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla açıklamada bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, sigaranın içerisindeki 50 maddenin, en önemli sağlık sorunlarından birisi olan kansere yol açtığını vurgulayarak, sigara bağımlılığının tedavi edilebileceğini söyledi.
Türkiye’de sigara tiryaki oranlarının hızla arttığını ifade eden Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, “Dünyada bir milyarı aşkın kişi tütün kullanmakta, Türkiye’de ise bu sayı 16 milyona yaklaşmaktadır. Türkiye’de tüm ölümlere bakıldığında yaklaşık dörtte birinin tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle meydana gelmektedir. Dünyada, tütüne karşı yürütülen mücadele çerçevesinde gelişmiş ülkelerdeki sigara tiryakilerinin oranı hızla azalırken, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde özellikle genç kızlar ve kadınlar arasında sigara kullananların oranı giderek artmaktadır. Türkiye’de, her sene 100 bin insan sigara nedeniyle ölüyor, bunun 25 bin kadarı da kadınlardan oluşuyor” açıklamasında bulundu.

“Akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktör SİGARA”
Sigara içmenin, akciğer kanseri oluşumunda önemli bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, “Her bir sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu kimyasal maddelerin de 50’sinin doğrudan kansere sebep olduğunun ispatlanmıştır. Sigara içme, akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir” şeklinde konuştu.

“Sigarayı bırakın, sağlıklı nefes almaya başlayın”
Sigaranın, sadece içen kişi için değil, aynı ortamda sigara dumanı soluyanlar için de tehdit oluşturduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak anılmaktadır. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Sonuç olarak; sigarasız bir dünya için kararlı ve hızlı bir mücadele gerekmektedir. Toplumu bağımlılık ve pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolu, sigaranın zararları konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda tam olarak yasaklanması ile mümkündür” dedi.

sadık muallaoğlu