Vali Topaca Bayırbucak bölgesindeki hareketlilikten dolayı açıklama yaptı

Suriye’den gelen misafirler için Güveççi’de hazırlanan geçici konaklama merkezinde süren çalışmaları yerinde inceleyen Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, daha sonra yaşanan gelişmelerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

01 Şubat 2016 Pazartesi günü saat 18.00’de Yayladağı YİBO konaklama merkezinde düzenlenen basın toplantısında Sayın Topaca, son günlerde Bayırbucak bölgesindeki hareketlilikten dolayı oradaki Türkmen ve Arap kökenli kardeşlerimizin, bölgede oluşan risk dolayısıyla tahliye edilmesi hususunda yapılan çalışmalarla ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Yaptığı değerlendirmede Sayın Topaca, ‘’Bugün sizlere Bayırbucak bölgesinden kardeşlerimizin Yayladağı kayıt kabul merkezine tahliyeleri, kayıtlarının yapılması ve daha sonra da misafir edilecekleri yerlere yerleştirilmesi ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. 29 Ocak gününden itibaren şu an 17.30’a kadar Yamadi’den, Bayırbucak Bölgesi’nden araçlarla buraya getirilen, kayıt kabullerinin yapılması, parmak izlerinin alınması ve kimliklerinin verilmesi suretiyle tahliye edilen kişi sayısı 4019’dur. Bunun öncesinde de bazı tahliyeler olmuştu. Özellikle 24 Kasım’daki uçak düşürülme hadisesinden sonra da girişler olmuştu. O dönemde de 1675 kişi almıştık. Onları da dahil ettiğimiz zaman 5694 kişiyi ülkemize kabul ettik.’’ dedi.

Gelen misafirlerin kayıt kabul işleminden sonra birkaç noktaya yerleştirildiğini ifade eden Sayın Topaca, ‘’Bir kısmının -kendi beyanları üzerine- akrabası veya bir yakının yanında ikamet etmelerine izin veriliyor. Onlar kendi imkânları ile konaklıyorlar. Kendi imkânları ile konaklayamayanları çeşitli konaklama merkezlerine götürüyoruz. Dün akşam 200 kişiyi Suruç’taki konaklama merkezine naklettik. 40 aileyi ise yaklaşık 700 çadır kapasitesi olan ve her türlü altyapı ile insani ihtiyacı karşılayacak imkanları da peyderpey hazırladığımız Güveççi Çadırkent alanına yerleştirmeye başlamış bulunuyoruz. İnşallah yarın ilk etapta 300 aileyi de oraya nakledeceğiz. Yine bu akşam bir kısım aileyi Şanlıurfa ilimizde bulunan Suruç konaklama merkezine göndereceğiz. Bu işlemler gece geç vakitlere kadar devam eden işlemlerdir. Gerek Afad personelimiz gerek göç idaresi personelimiz gerek sağlık personelimiz gerekse kamp yönetimi ile ilgili kaymakamımız, vali yardımcılarımız çok özverili şekilde çalışıyor.’’ dedi.

Hiçbir sorun yaşamadan, kimse mağdur olmadan en güzel şekilde bu operasyonu yapmak istediklerini belirten Sayın Topaca, ‘’ Ben ekibimize teşekkür etmek istiyorum. 2-3 gün içerisinde bu kadar insanı ulaşım imkânlarının sınırlı olduğu bir alandan buraya taşımak, kayıtlarını yapmak çok da kolay değil. Çalışmalarımız devam edecek. Bu gece Yamadi bölgesinden transfer işini bitirmiş olacağız. Bugün 970 kişinin kaydını tamamlayarak ülkemize kabulünü gerçekleştirdik. Gecenin ilerleyen saatlerinde bu rakamı 1500’lere kadar çıkarmaya çalışacağız. Yarından itibaren Yamadi Bölgesinden alımları, Güveççi bölgesinin karşısında beklemekte olan 2500-3000 civarındaki misafirimizi insani gerekçelerle almak için durduracağız. Onların da aynı şekilde otobüslerle Güveççi bölgesinden buraya getirilmesi, burada kayıtlarının yapılması ve kimliklerinin verilmesinin ardından Suruç’taki merkeze birkaç gün içerisinde yerleştirmeyi planlıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Basın mensuplarından gelen bir soru üzerine Sayın Topaca, insani durumlar söz konusu olduğu sürece bu tarz alımların devam edeceğini belirterek, ‘’Ancak bu, sınırımız sürekli açık herkes istediği şekilde girip çıkıyor anlamına gelmesin. Kontrolsüz, kimlik kayıtlarını almadan, parmak izini almadan kimsenin girişine izin vermiyoruz. Ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliği hepsinin üstündedir. Dolayısıyla güvenlik zafiyeti yaratacak hiçbir harekete izin vermeyiz. Biz bu anlamda bütün tedbirlerimizi de alıyoruz.’’ dedi.

Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, basın açıklamasının ardından kayıt-kabul işlemlerinin yapıldığı seyyar merkezde incelemelerde bulunarak, yürütülen çalışmaları yerinde gördü.

bayırbucak (1) bayırbucak (2) bayırbucak (3) bayırbucak (4) bayırbucak (5)