Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir

“TÜM TAŞERON İŞÇİLERİNE KADRO VERİLMELİDİR”
Öz Büro İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Y.Üyesi Ahmet Hakkı Zeytineli yapmış olduğu açıklamada, “Öz Büro iş Sendikasının Ülke genelinde 30bini aşkın üyesi bulunan Hatay da iş koluna ait 6500 işçi bulanan en büyük işçi örgütlenmesi olma yolunda olan bir İşçi sendikasıdır. “
“Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir”
Özel sektörde işverenlerle, Kamuda Bürokrasi ile birlikte hareket etmek istediklerini belirten Zeytineli sözlerine şöyle devam etti: Amacımız Bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir, İstiyoruz ki hem özel sektörde hem de Kamuda çalışan işçilerin kanunen verilmiş hakları iş güvencesi tehdit edilerek engellenmesin. Özellikle taşeron sistemi kanayan bir yara haline dönüşmüştür. Kamu ve özel sektör işletme ve işyerlerinde üretim ve hizmet faaliyetlerine yardımcı olarak düşünülen ancak zamanla bir istismar mekanizmasına dönüşen taşeron uygulaması artık yüz kızartıcı bir hal almış bulunmaktadır. İlgili herkes çok iyi bilmektedir ki taşeron uygulamasının ne rasyonel işletme kriterleri ne etkin ve kaliteli çalışma ne kamu maliyetini azaltma ne iş gücüne nitelik kazandırma ve ne de endüstriyel demokrasiyle bir ilgisi bulunmamaktadır.

İşçinin ücretini, kıdem tazminatını, yıllık iznini, işi ile ilgili tüm gereksinimlerini ve her türlü sosyal güvencesini üstlenen devletin taşerona neden ihtiyaç duyduğu ve niçin para verdiği büyük bir soru işaretidir. Taşeron firmalara akıtılan kaynağın bir bölümünün toplu iş sözleşmesiyle çalışanlara verilmesi devlete de işçiye de ciddi anlamda ekonomik artı sağlayacak, iş ve hizmet kalitesi daha da artacak ve kurumlar şu an uğraşmak zorunda kaldıkları birçok ekstra yükten ve iş yoğunluğundan kurtulmuş olacaktır. Asıl iş yardımcı iş tartışması yapay bir tartışma olup taşeron uygulamasını meşrulaştırma çabasından başka bir anlam ifade etmemektedir. Yardımcı iş kavram ve tanımını bir an varsaysak dahi bu durumda bile o işi yapan kişilerin taşeron üzerinden çalıştırılıyor olmasının ne devlet ne de çalışan açısından makul hukuki ve ekonomik bir gerekçesi bulunmamaktadır.

Özellikle hastanelerin işlev ve fonksiyonları dikkate alındığında, yani insan hayatı ve sağlığı bağlamı göz önünde bulundurulduğunda tüm hastane çalışanlarının genel tartışmaların dışında tutulması hem anayasal bir zorunluluk hem de insani bir sorumluluktur. Düşük ücret ve sürekli işten atılma korkusunun yol açtığı travma, ekonomik ezilmişlik ve değersiz addedilme psikolojisi üzerinden verimli bir çalışma beklentisi trajediden başka bir şey değildir. “İşçilere kadro verilirse çalışmazlar” iddiasının ne yönetim felsefesi ne yönetici sorumluluğu ne de işletme kültürü ile bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Öz Büro İş Sendikası olarak, kamuda çalışan tüm taşeron işçilerine kadro verilmesini hem işin bir gereği bir hak, hem de hükümetin sözü ve borcu olarak kabul etmekteyiz.
Özel Sektör ve Kamuda İşçi olarak çalışanların hiç beklemeden Hak-iş Konfederasyonuna ait sendikalara üye olmaya çağıran Ahmet Hakkı Zeytineli işçilere seslendi;
İşçi Kardeşim; Yıllardır haklı olduğunuz halde haksız muamelesi gördünüz. Dertli olduğunuz halde dikkate dahi alınmadınız. Hatta alacaklı olduğunuz halde borçlu çıkarıldınız.
Yaşadığınız bunca haksızlığa rağmen, işinizi aksatmadan sabırla, umutla bu durumun düzeltilmesini beklediniz. Konfederasyonumuz HAK-İŞ bu süreçte hep sizinle oldu, verdiği olağan üstü mücadeleyle yasanın çıkmasını sağladı. Şimdi sizin adınıza hem toplu iş sözleşmesi imzalayacak hem de kadro konusunda sonuç alacak bir aşamaya geldi.
Hükümetin açıkladığı eylem planında 21 Mart 2016 tarihine kadar taşeron işçilerine kadro verileceği taahhüdünün gerçekleşeceğine olan yüksek inancımızı koruyoruz.
Yarım yüzyıla yakın tecrübesiyle Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız Öz Büro iş ile birlikte; Emek ve emekçilerin her türlü sorunlarını bizatihi varlık nedenimiz bildik ve çözüme kilitlendik. Emeğin her zaman ‘yaşayan bir değer’ olduğu bilincini kaybetmeden emekçilerin umudu ve güven adası olmaya azamî gayret gösterdik.
Birlikten Kuvvet doğar” ve “Sendika Seni Korur” düsturu ile hareket ederek, tüm işçi kardeşlerimi bir an önce Hak-iş Konfederasyonuna ait sendikalara üye olmaya davet ediyorum.” Diyerek sözlerini tamamlayan Öz Büro iş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Y.Üyesi Ahmet Hakkı Zeytineli Hak-İş Konferedasyonu çalışmalarına katılmak üzere salondan ayrıldı.

Ahmet Hakkı Zeytineli