Hatay Valiliği Boğulma Olaylarına Karşı Genelge Yayınladı

Hatay genelinde her yıl başta çocuk ve gençlerin olmak üzere birçok vatandaşın serinlemek için girdikleri deniz, göl, baraj gölet kanal, akarsu ve su birikintilerinde boğularak hayatını kaybetmektedir.
Bu olayların önüne geçmek, vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla, Hatay Valiliğince 2015/14 nolu Genelge hazırlanmıştır.
Genelgenin 1 inci ve 2 nci maddelerinde bahse konu koordinatlar kaymakamlıklarca Valiliğe bildirilen koordinatlardır. İlçe ilçe koordinat sayısı aşağıdadır.
İlçelerde güvenlik birimleri, belediyeler ve ilgili kurumlar arasındaki gerekli koordinasyon kaymakamlıklarca sağlanarak ilgili hükümlerin titizlikle uygulanması sağlanacaktır.

S.NO
İLÇE ADI
TEHLİKE ARZ EDEN YERLER
KOORDİNAT
ADEDİ
1
ALTINÖZÜ
Yarseli Barajı-Toprakhisar-Boynuyoğun-Kurtmezrası
113
2
ARSUZ
Gözcüler Halk Plajı-Karaağaç Halk Plajı-Gökmeydan Mahallesi-PTT Evler Sitesi Sahili-Gümüşkent Sitesi-Pirinçlik Göleti-Gülcihan Sahili-Madenli Sahili-Büyükdere Sahili-Akçalı Sahili, Arsuz Deresi
53
3
ANTAKYA
Karasu Çayı-Yarseli Sulama Barajı-Yarseli Sulama Kanalı-Demirköprü-Saçaklı Kurutma Kanalı-Suvatlı Sulama Kanalı-Afrin Nehri Sulama Kanalı-Asi Nehri (Bohşin)-Karlısu Sulama Göleti
10
4
BELEN
….
5
DEFNE
Hanna Deresi
69
6
DÖRTYOL
Deliçay Deresi
215
7
ERZİN
Erzin Deresi-Lülük Deresi
26
8
HASSA
Demrek Göleti- Hacı Çito Göleti- Mazmanlı Mahallesi Karapınar Deresi, Kuyuyazı Gölü Mevkii, Söğüt Çayı, Hopur Çayı-DSİ Sulama Kanalı
13
9
İSKENDERUN
Sarıseki Deresi-Suluca Deresi-Karayılan Sahil-Sarıseki Sahil-Şekere Deresi-Merkez Sahil-Denizciler Sahili
119
10
KIRIKHAN
Kırıkhan ve Karasu
Sulama Birliğine ait Kanallar
252
11
KUMLU
….
12
PAYAS
Sincan Göleti-Hurmaeşik Deresi-Kuşaklama Kanalı-Payas Çayı
2339
13
REYHANLI
Pınarbaşı Gölü-Yenişehir Gölü
63
14
SAMANDAĞ
Asi Yatağı-Karaçay Deresi- Meydan- Kapısuyu Sahil Kıyısı- Yeşilada Ölü Asi Yatağı- DSİ Kanalları- Yaylıca Göleti-Çökek Göleti-Favvar Deresi
458
15
YAYLADAĞI
Karamağara-Yayladağı Barajı
4
GENELGE
2015/14 
        Hatay her yıl başta çocuk ve gençlerimiz olmak üzere birçok vatandaşımız serinlemek için girdikleri deniz, göl, baraj, gölet, kanal, akarsu ve su birikintilerinde boğularak hayatını kaybetmektedir. Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması ve okulların tatil olması ile birlikte su kaynaklarının bulunduğu yerlerde sıklıkla yaşanan boğulma vakalarında ilimizde son 5 yılda 146 olayda 97 kişi hayatını kaybetmiştir.
         Bu olayların önüne geçmek, vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak amacıyla aşağıdaki kararların alınması uygun bulunmuştur.
1.İlimiz sınırları içerisinde koordinatları belirlenen sulama kanalı, baraj gölü, gölet vb. Tehlikeli bulunan yerlerde suya girilmesi yasaklanmıştır.
2.Kaymakamlıklar ekli listede kendilerince belirlenen mevkileri ilçelerinde usulüne göre ilan ederek kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlayacak, ilan tutanakları işleme esas olmak üzere muhafaza edilecektir.
3.Koordinatları belirlenen tehlikeli bölgelere suya girmenin yasak olduğuna dair Büyükşehir ve ilçe belediyelerince yetki alanlarına göre bilgilendirici, Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde yazılan ikaz tabelaları yerleştirilecek, boğulma olaylarının yaşanabileceği ırmak, gölet, kanal, hafriyat çukuru süs havuzları vb. yerlerle ilgili suya girmenin tehlikelerine karşı mevcut uyarı tabelalarına ilaveten uyarıcı şeritler yerleştirilmesi sağlanacaktır.
4.İl Sınırları içerisinde belirlenen suya girmenin tehlikeli olduğu yerlerde, suya giren 15 yaşından küçüklerin veli ve vasilerine, 15 yaş ve üzeri kişilerin kendilerine eylemleri hakkında ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince alınan kararlara uyulmaması halinde,5326 sayılı Kabahatler Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari para cezası ve idari yaptırım cezası uygulanacaktır.
5.İdari yaptırım cezaları kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları ve DSİ görevlileri tarafından takip edilecek, Valilik İmza Yetkileri Yönergesinin 11. Maddesi gereğince idari işlem kaymakamlıklarca uygulanacaktır.
6.İlçe Kaymakamlıkları, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve yerel yönetimlerce tespit edilen tehlikeli bölgelerde suya girmenin önlenmesi amacıyla kamuoyunu bilgilendirici çalışmalar yapılacak, bu konuda sivil toplum kuruluşları, belediyeler, AFAD, Milli Eğitim Müdürlükleri ve ilgili kamu kurumları ile koordineli hareket edilecek, halkın bilgilendirilmesi amacıyla Büyükşehir ve ilçe belediyelerince konuyla ilgili billboardlarda, yerel gazete ve TV’lerde yayımlanmak üzere kamu spotu, afiş ve el broşürleri hazırlanarak, halkın yoğun olduğu yerlerde bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir.
7.Kaymakamlıklarca mahalle muhtarları ile düzenli toplantılar yapılarak konu ile ilgili alınacak tedbirlere ve bilgilendirme çalışmalarına katkıda bulunmaları sağlanacaktır.
8.İl ve ilçe müftülükleri aracılığı ile Cuma Hutbelerinde boğulma olayları hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
9.Suya girilen yerlerde faaliyet gösteren büfe, market gibi işyerleri ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri tarafından (4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu ve TCK’ nun 194. Maddesine göre) denetlenecektir.
Önceki İçerikMevsimlik çiçek ekimi devam ediyor
Sonraki İçerikİskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü (Yüksek lisans ve Doktora) Eğitim Müracaat Süreci Başladı