Vali Topaca’nın Türkmenler ile İlgili Basın Toplantısı

Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, 22 Kasım 2015 Pazar günü saat 17.30’da bir basın toplantısı düzenleyerek Bayırbucak Türkmen bölgesinde yaşanan gelişmeler ve onlara yapılan yardımlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Suriye’nin Yamadı Köyü’nde oluşturulan Arfalı insani yardım noktasındaki Türkmenlere gerekli yardımların yapıldığını ifade eden Sayın Topaca, ‘’Son 3 gün içinde 1015 çadır, 4 bin 200 battaniye, 910 yatak, bir tır değişik ebatlarda çocuk giysisi, 500 serum, muhtelif diğer ilaçlar da var, 12 bin 200 ekmek, 23 bin 300 konserve, 2 bin 728 bebek mama paketi, 2 bin adet hijyen kiti, 1000 adet bebek hijyen kiti buradaki Türkmen kardeşlerimize 3 gün içinde ulaştırıldı.’’ dedi.

Yardımların ardından Arfalı insani yardım noktasının hemen yanındaki alanda gerekli incelemelerin yapılıp Türkmenlerle görüşüldüğünü belirten Sayın Topaca, ‘’Yiyecek, içecek, battaniye gibi herhangi bir ihtiyaç olmadığını, mahallinde tek tek görüşerek tespit ettik. Buradaki gelişmeleri takip ediyoruz, ihtiyaç oldukça da stoklarımızdan, hayırseverler ve diğer kamu kurum kuruluşlarının da destekleriyle bu yardımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Burada tabi Kızılayın, AFAD’ın bu yardımlarda ağırlıklı olarak desteği, kısmen de sivil toplum kuruluşlarımız tarafından yapılmış yardımlar var. Netice olarak yiyecek, içecek, barınma gibi hususlarda şu an herhangi bir eksik ve ihtiyaç bulunmamaktadır.’’ dedi.

Son 3 gün içerisinde sadece Yayladağı İlçemiz değil tüm sınırlarımızdan Reyhanlı ve Cilvegözü’nden girişler de dahil olmak üzere 28 yaralının intikal ettiğini belirten Sayın Topaca, ‘’Bunların 17’si çok ağır yaralı olmamakla beraber Yayladağı bölgesindendir. Bugün itibariyle gelen kişilerden 1 tanesi hayatını kaybetmiştir. Onun dışında herhangi bir yaralı yok. Karşı tarafta da hastane var. Oraya da zaman zaman gittikleri bilgisini alıyoruz. Ancak bunun dışında bir bilgi yok. Karşı tarafı biz izliyoruz oradaki ihtiyaç durumlarını, gelişmeleri. Bu gelişmelere göre de il ölçeğinde gereken tedbirleri alıyoruz, hükümetimize, Ankara’ya da düzenli bilgiler arz ediyoruz.’’ şeklinde konuştu.

-Güveççi Bölgesi’nde Çadır Kent Hazırlığına Başladık-

Son 3 gün içerisinde Arfalı insani yardım bölgesinde oluşan çadır kente toplam 400 aile olmak üzere 1700 kişi civarında kişinin geldiğini kaydeden Sayın Topaca, ‘’Şu anda Kızıldağ bölgesinde saldırılar yoğunlaşıyor. O bölgede 15 civarında köy var. Oralarda henüz çok yoğun bir hareket olmadığı bilgisi geliyor. Ancak çatışmaların şiddetine göre sonuçları hep beraber göreceğiz. O bölgede maksimum 15 bin civarında Türkmen, 20 bin civarında da Arap kökenli insanın yaşadığını tahmin ediyoruz. Hepsi bizim tarafa geldiği takdirde de yaklaşık 30 bin civarında bir göç dalgasının olabileceğini düşünüyoruz. Bunun zaten bir kısmı Yayladağı’na önceden gelmiş durumda, bir kısmı da Arfalı Yamadı Köyü’nde yerleşmiş durumda. Dolayısıyla oradan gelebilecek maksimum göçün biz 15-20 binlerde olacağını düşünüyoruz. Bu yönde de tedbirlerimiz var. Güveççi bölgesinde çadır kent hazırlığına başladık, 1-2 güne kadar bitireceğiz. Tabi ani gelişler olduğu takdirde de çadırlarımız var.’’ dedi.

Suriye’den Türkiye’ye geçenlere yönelik girişte bir kayıt sistemi olduğunu ifade eden Sayın Topaca, ‘’Bu uygulamayla herkesin nereden geldiğini tespit ediyoruz. Şu an itibariyle bize gelenler ağırlıklı olarak Türkmenler, bir kısım da orada biraz önce bahsettim 20 bin civarında Arap kökenli insanın olduğunu biliyoruz. Onun dışında kayda değer bir yabancı giriş, başka ülkelerden bir giriş söz konusu değil. Zaten hükümetimizin daha önce yayınladığı bir genelge var. Ülkemizin ve kentimizin güvenliğini tehdit edecek hiçbir geçişe izin vermemiz zaten mümkün değil.’’ dedi.

Hükümetin kararı doğrultusunda Suriye’den Türkiye’ye gelmek isteyen herkesi aldıklarını aktaran Sayın Topaca, “Ancak bir kısım insanlar sınırın öteki tarafında kalmayı tercih ediyorlar. Gelmek istedikleri takdirde sınır açık, herhangi bir sınırlamamız yok.” dedi. Orada bir hastanenin kapatıldığı yönünde bilgiler geldiğini ifade eden Sayın Topaca, ‘’Biz Arfalı Bölgesi’nde Çadırkent oluşan yerde dün itibariyle Sahra Hastanesi dediğimiz acil müdahalelerin de yapılabildiği Sağlık Müdürlüğümüz koordinesinde bir hastane kurduk’’ dedi.

Düzenli olarak yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade eden Sayın Topaca, Ankara’da Türkmenlerle ilgili yapılan üst düzey toplantının hatırlatılması üzerine, alınan tedbirlerin kendilerine iletildiğini söyledi.

Sayın Topaca son olarak sosyal medyada çatışmalar nedeniyle Türkiye tarafına mühimmat düştüğü yönündeki iddialarla ilgili olarak, ‘’Bizim tarafımıza herhangi bir mühimmat geldiği yönünde bilgi yok. Zaten o tür bir şey olduğu taktirde angajman kuralları çerçevesinde gereği anında yapılıyor.’’ şeklinde konuştu.

Screenshot_1