HATAY ÇOCUK HAKLARI KOMİTESİ

27.01.1995 gün ve 22184 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 4058 sayılı yasa ile İç Hukuk kurallarına dönüşen “ Çocuk Hakları Sözleşmesi “ nin uygulanmasına ilişkin gelişmelerin tek elden izlenmesi, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi ve Çocuk Hakları Konferansında temsil ve ülke raporlarının hazırlanması ve sunulması ile sorumlu koordinatör Kuruluş olarak Başbakanlığın 11.01.1995 tarihli talimatıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu “ Koordinatör Kuruluş “ olarak Çocuk Hakları Sözleşmesinin tanıtılması, benimsetilmesi, uygulanması ve uygulatılmasıdır. Bu amaçla Hatay Çocuk Hakları Komitesi kurulmuştur.
Hatay Çocuk Hakları Komitesi, ülkemizde ve ilimizde çocuk haklarının en duyarlı takipçileri olacak Çocuk Entelektüelleri ve Öncülerini hazırlayacak çocuk merkezli bir eğitim yaklaşımıdır.
2012-2015 YILLARINDA HATAY ÇOCUK HAKLARI KOMİTESİ
AKTİVİTELERİNDEN BAZILARI AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR
1-13. Ulusal Çocuk Forumu’nda faaliyetlere katılan ve ‘2012 Yılı Aktivite Planı’ beğeniyle karşılanan Hatay Çocuk Hakları Komitesi 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle TBMM’de düzenlenen törene, Meclis Başkanımızın davetlisi olarak katıldı.

2- Sertifikalı Eğitim Çalışmaları sayesinde 2012 yılında verilen Farkındalık Eğitimlerinde Çocuk Haklarını iki binden fazla çocuğa duyurulması sağlandı.

3- Ankara Üniversitesi Çocuk Koruma Birimi(AÇOK) katkıları ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ortaklığı ile 1 Ekim Dünya Çocuk Günü ‘Çocuk İstismarı Nedir?’ afiş çalışması ilimizdeki tüm okullara gönderilerek bilgilendirme yapılması sağlanmıştır.

4-Hatay Çocuk Hakları Komitesi Antakya Belediyesi’nin ve Türkiye Çocuk Vakfı’nın katkılarıyla, çocuklara haklarını öğretmeyi amaçlayan, ‘Her Çocuk Haklarıyla Doğar’ sergisi ve hakları çalınmış çocukları görsel olarak ifade eden ‘Güzel Bir Dünyada Yaşamaya Hakkım Var’ sergisi Türkiye’de ikinci kez, Primall AVM’ de sergilenmiştir.

5-Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileriyle ortak çalışma yapılarak ‘Elimden Gelen’ kil heykel atölye çalışması Hatay Yetiştirme Yurdu Bahçesinde çocukların katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

6-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNİCEF ortaklığıyla Gaziantep’te gerçekleştirilen ‘Türkiye Çocuk Hakları Komitesi Bölge Toplantısında’ Komitemiz 2 sergi, 6 çeşit el ilanı, internet sitesi ve afiş çalışmalarıyla büyük beğeni toplayarak; tarihinden miras aldığı medeniyete yakışır şekilde bölgesinde ilimizi layığıyla temsil etmiştir.
7- ‘Türkiye Çocuk Hakları Komitesi Bölge Toplantısında’ Hatay Çocuk Hakları Komitesi Çocuk Temsilci Berkay ALKAN bölge toplantısı çocuk gurubu sonuç sunumunu gerçekleştirmiştir.

8- ‘Türkiye Çocuk Hakları Komitesi Bölge Toplantısında’ sunulan ve komitemizin çocuk haklarında Hatay yaklaşımını anlatan ‘Yarınlar İçin Önce Çocuklar’ projesi Çocuk Hakları Daire Başkanlığı ve UNİCEF temsilcilerinde heyecan uyandırmıştır.

9-SODES kaplamında oluşturulan ve ilk aşamada 2013-2014 yılları için 70.000 çocuğa ulaşmayı hedefleyen, “Yarınlar İçin Önce Çocuklar Projesi” DOĞAKA’ya sunulmuştur.

10-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının düzenlediği Çocuk Hakları konulu kompozisyon yarışmasında ilimizi temsil eden Şenel ALTUNBAŞ Türkiye 2. olmuştur.

11-Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileriyle ortak çalışma yapılarak ’40 Hak 40 Kartpostal’ çalışması tüm çocuklarımıza kazandırılmış ve 7 Ekim 2014’te Dünya Çocuk Günü kapsamında Primall AVM’ de bir hafta boyunca sergilenmiştir.

12-Dünya Çocuk Hakları Günü için ‘Çocuk Haklarına Yolculuk ’afiş çalışması oluşturulmaktadır.

13- Komitemizin çalışmalarının tüm ilçelerimize ulaşması amacıyla ilk adım İskenderun’da başlatılmış ve 15-16 Haziran 2015 tarihinde İskenderun ilçemizde Yetişkin Koordinatörlerimiz ve Çocuk Temsilcilerimiz eğitim vermiştir.

14- Suriyeli Çocukların Sosyal Uyum ve Adaptasyon Eğitici Eğitimlerini Mardin, Mersin ve İzmir’de alan 5 Suriyeli ve 6 Türk çocuğumuz eğitici olmuşlar ve akranlarına 8 Haziran 2015’te eğitim düzenlemişlerdir. Bu eğitimlerin yılsonuna kadar sürmesi hedeflenmektedir.

15- 20 Kasım 2015 günü Erol Bilecik Endüstri Meslek Lisesi Konferans salonunda Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp ABD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Arslan Tarafından “Çocuk Hakları ve Çocuk İstismarı” konusunda konferans vermiştir.

16- 20 Kasım 2015 günü Erol Bilecik Endüstri Meslek lisesi Konferans salonunda daha önceki yıllarda da yaptığımız gibi ’40 Hak 40 Kartpostal’ çalışması sergilenmiştir.

17- 20 Kasım 2015 günü Akşamı HRT Televizyonunda Psikolog Ümit ÇAĞLAR tarafından “Çocuk Hakları ve Çocuk İstismarı” konulu program yapılmıştır.

18- Bu yıl da Hatay Çocuk Hakları Komitesi 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle TBMM’de düzenlenen törene, Meclis Başkanımızın davetlisi olarak katılıyor.

cocukhaklari