ADLİYE-ARSUZ KATLI KÖPRÜLÜ KAVŞAK PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Hızla ilerleyen günlük yaşama paralel olarak, ulaşım ihtiyaçları günden güne artmaktadır. Artan nüfusa ve gelişen teknolojiye bağlı olarak en fazla kullanılan ulaşım sistemlerinin başında karayolu ulaşımı gelmektedir. Karayolu ulaşımında trafik yoğunluğunun kendisini en çarpıcı şekilde gösterdiği yerler kavşaklardır. Bu nedenle karayolunda kavşak seçimi; ulaşım konforu ve güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.
Karayoluna uygun kavşak tipinin seçilebilmesi için kapasite, güvenlik ve maliyet parametrelerinin değerlendirilmesi büyük önem kazanmaktadır.

Köprülü kavşak ve battı çıktı, yön değiştirmelerin yer aldığı iki ana trafik akımının dikey olarak ayıran sistemlerde kullanılır. Modern köprülü kavşak birbiri ile bağlantılı rampaların kavisli bir şekilde ayrılmasıdır.

Köprülü kavşaklar ve battı çıktılar, daha büyük bir kapasite sağlamak, yüksek hızların devamını sağlamak, araçlara ilişkin sorunları en aza indirgemek ve sonuç olarak trafik güvenliğini artırmak gibi işlevsel kriterlere ve bölgeler arası politik sisteme göre tasarlanırlar.

Son yıllarda artan nüfusa bağlı olarak İskenderun ilçesindeki yaya ve trafik yoğunluğu hızlıca artış göstermektedir. Özellikle şehir içi trafiğinde yoğunluğa bağlı olarak bazı önemli kavşaklarda trafik güvenliği tehlikeye girmiştir. Buna çözüm getirmek için Adliye-Arsuz kavşağında köprülü kavşak ve battı çıktı yapımı projesi hazırlanmıştır. Bu köprülü kavşak trafik hareketlerinin mümkün olduğunca en basite indirgendiği, sürücüye sürpriz teşkil edecek olayların en az oranda yer aldığı tasarımdır.

Eyüp Sultan Caddesi ile İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesinin kesiştigi alanda bulunan cadde üzerinde, kuzey-güney yönünde gidiş gelişleri sağlayan yol üzerinde trafik akışını sağlayacak bir karayolu projesi yapılacaktır. İskenderun İlçesinin en problemli bölgesi olan Adliye – Arsuz kavşağında yaya ve trafik güvenliğini arttırarak, trafik sirkülasyonunu rahatlatmak üzere hazırlanan bu proje ile önemli ölçüde trafik yoğunluğu azaltılacak ve kentin içinden geçen anayol trafiğinin rahatlaması sağlanacaktır.

Bu proje Eyüp Sultan Caddesi ile İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesinin kesiştiği alanda bulunan cadde üzerinde kuzey-güney yönünde gidiş gelişleri sağlayan çift yönlü olan battı-çıktı ile köprülü geçit projesidir. Güneydoğu istikametinden gelip Fakülteye gidecek olan araçlar köprülü geçidi kullanarak, kent merkezine direkt gitmek isteyen araçlar battı-çıktıyı kullanarak, Arsuz yolundan gelen araçlar ise köprülü geçidi kullanarak trafik sirkülasyonu tam anlamıyla sağlanmış olacaktır. Bu projeyle yaya ve trafik güvenliği arttırılmış olacaktır. Böylelikle trafik sorunu yaşanan bölgedeki sıkıntı giderilmiş olacaktır.

Tüm bu sistemlerin tasarımı aşamasında göz önünde bulundurulan temel hususlar;dikey ve yatay doğrultuların, çalışma koşullarına uygunluğu, kavşaktaki ve kavşak civarındaki yolların doğal olması, görüş mesafesinin koşullar açısından yeterli olması, proje çevre koşullarının uygun olmasıdır.
Bu proje ile; yük trafiğinin ve transit trafiğin kent merkezinden uzaklaştırıp, kent merkezlerinin araçlardan arındırıp, kapasitenin etkin ve verimli kullanılması sağlanacaktır.

Bu projenin ihalesi 28 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşecektir.

11251617_1674200139481614_514578006364330748_n