Vücuttaki sıvı kaybına karşı 7 süper besin

Sıcaklarda bol sıvı tüketin!
Yaz aylarında sıvı tüketiminin önemine değinen Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, susuz vücudun birçok sağlık sorununa yol açabileceğine dikkat çekerek, günde en az 12 bardak su tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Günlük sıvı alımının en önemli bölümünü suyun oluşturduğunun altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Albayrak, “Havaların aşırı ısınması ile birlikte gelen nem, vücudumuzun normalden fazla sıvı kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu sıcak günlerde, sıvı tüketimine her zamankinden daha fazla önem göstermek gerekiyor. Sağlıklı bir bireyin günlük sıvı gereksinimi, 2-2,5 litre kadardır. Bununla birlikte, sıvı içeriği yüksek besinlerin de besin örüntüsünde yer alması önemlidir. Hipertansiyon problemi olmayan bireyler, özellikle yaz günlerinde sade maden suyu tercih ederek de çeşitli yollarla kaybedilen mineral ve sıvı replasmanını gerçekleştirebilir” dedi.

“Vücuttaki sıvı kaybına karşı 7 süper besin”

Sıvı gereksinimini karşılamaya yardımcı olacak besinler hakkında bilgi veren Albayrak, “Salatalık, yüzde 95 su içeriğiyle, sıvı gereksinmenizi karşılamaya, vücuttan atıkların uzaklaştırılmasına, cildin rahatlaması ve derideki tahrişi azaltmaya yardımcı olmaktadır. Karpuz, yenilebilir kısmı yaklaşık yüzde 91 su içerir. Ayrıca güneşin, cildimizde yarattığı hasarı fazlasıyla yaşadığımız şu günlerde bol likopen içeren karpuz; hücreleri korumaya yardımcı, cilt sağlığı için önemli bir besindir. Kalori değeri düşük, su içeriği en az salatalık kadar yüksek, birçok vitamin ve mineralden zengin, zihinsel ve fiziksel performansı iyileştirici bir sebze olan kereviz ise, yaz günlerinde zeytinyağı, hardal, sirke ve çeşitli baharatlarla çeşnilendirerek tüketmek, sizi iyi hissettirecektir. Ağırlığının yaklaşık yüzde 92’si su olan semizotu; antioksidan vitamin, eser elementler ve önemli yağ asitleriyle ıspanakla kapışacak kadar süper bir besindir. Salatalık ve karpuz besinleri gibi kabak da hatırı sayılır miktarda su içeriğiyle dehidrasyon düşmanı bir sebze kabak, yüzde 93 oranında su içermektedir. Su içeriği oldukça yüksek meyvelerden biri çilek ve böğürtlendir. Ama bu tatlı meyvelerin faydaları lezzeti ve yüzde 91 su içeriğinin ötesinde. Tam tamına yüzde 94’ü su olan marul da, yaz salatalarında muhakkak yer alması gereken nemlendirici bir sebzedir” dedi.

eray albayrak

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.