HAYVAN BARINAK EVİ KÖKLÜ ÇÖZÜM ÜRETİYOR

Hatay Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, il genelinde bulunan ve bakıma muhtaç olan tüm hayvan çeşitlerine ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Çevre Kontrol ve Koruma Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren merkez, Hatay’da bulunan tüm sokak hayvanlarına evsahipliği yapıyor.
Merkezde çeşit çeşit köpekten kediye, eşekten yırtıcı kuşlara kadar birçok türde hayvana rastlamak mümkün.
Merkeze gelen hayvanların her türlü kontrol ve aşısını yaptıklarını belirten merkez sorumlusu Veteriner Hekim Remzi Güler, toplam 16 çalışanıyla hizmet veren merkeze günde en az 20-30 arası hayvan girişinin bulunduğunu söyledi.

Merkezde şuanda 350 hayvan var

Hatay Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Remzi Güler,Büyükşehir Belediyesine ait Hayvan Barınak merkezlerinde şuanda 350 hayvana ev sahipliği yaptıklarını belirterek; “Şuan yaklaşık 350 hayvanımız var. Bunların içinde süt emen yavrular ve anneler de bulunuyor. Genelde bizim yaptığımız iş sokaktaki başıboş hayvanları toplamak, ardından buraya getirip işaretleme dediğimiz bir yöntemle sürece tabi tutuyoruz. İşaretleme yöntemi birkaç alt yöntemden oluşuyor. Küpeleme, mikroçiplendirme, kimliklendirme, aşılama ve iç dış parazit uygulamalarından oluşuyor. Onun dışında son aşamada ise kısırlaştırma operasyonu yapıyoruz. Bu sayede üremeleri kontrol altına alıyoruz ve sokaktaki hayvan sayısını kontrol edebiliyoruz. Kedi ve köpekler çok hızlı üreyen hayvanlar olduğu için bu üreme işini kontrol altına almak çok zor.”dedi.

HBB-BASIN-YAYIN-1JPG

Büyükşehir Belediyesi yeni hayvan barınakları hazırlıyor

Hatay’ın büyükşehir olmasıyla birlikte 15 ilçenin kontrolünün kendilerine geçtiğini, bir merkezden bu işi yönetmenin neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Güler, bu sorunun çözümü için Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçtiğini söyledi. Büyükşehir olarak birkaç ilçede daha hayvan barınakları oluşturulacağını açıklayan Remzi Güler; “Büyükşehir olarak yaşadığımız sorunların çözümü için bölgesel olarak hizmet verecek bakımevleri kurulması gündemimizde. Hatta birkaç tanesi için gereken adımlar atılmaya başlandı. Bu yeni kurulacak merkezler bölgesel çapta hizmet verecek. Çünkü 15 ilçemiz var ve bu 15 ilçenin farklı farklı sorunları var. Bu ilçelerin hepsini birden yönetmek, sorunlarına ulaşıp çözüm bulmak neredeyse imkansız hale geliyor. Yeni açılacak merkezlerle bu sorunu ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıla kadar bu projelerin birçoğu hayata geçecek ve bizim sorunlarımız sorun olmaktan çıkacak.”diye konuştu.

Hayvana karışılmazsa insana zarar vermez

Sokak hayvanları konusunda sorunun asıl noktasını insanların hayvanlara yaklaşımının oluşturduğunu belirten Hatay Büyükşehir Belediyesi veteriner hekim Güler, insanların hayvanlara zarar vermediği sürece, hayvanların insanlara dokunmadığını sözlerine ekledi. Bu konuda vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Güler; “Bizim temel sorunumuz insanların hayvanları rahatsız etmesi. Sonuçta sokak hayvanları insanlara zarar vermeyen canlılar. Genelde tahrik sonucunda, birtakım olumsuz davranışlar neticesinde zaman zaman saldırma vakaları yaşıyoruz. Biz bu gibi vakalara anında müdahale ediyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Sadece belediye ekiplerinin giderek ihbarı değerlendirmesi olarak değilde, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi, en azından temel bilgilere sahip olması çok önemli. Çünkü çok ilginç ihbarlarla karşılaşabiliyoruz. Bize telefonda iletilenle gittiğimizde karşılaştığımız durumlar çok farklı olabiliyor. Aldığımız ihbarların aşağı yukarı yüzde 80’i asılsız ve anlamsız ihbarlardan oluşuyor. Ben halkımızdan bu konuda duyarlı olmalarını, ekiplerimizi boş yere meşgul etmemelerini istiyorum. Hayvan sevgisi çok önemli, hayvanı sevmeyen insanı da sevemez. Biz bu gözle bakmalarını istiyoruz vatandaşlarımızın. Bakış açısı böyle olumlu olursa hayvan barınakları da işini daha iyi yapacaktır.”

HBB-BASIN-YAYIN-2JPG

İsteyen herkes gelip hayvan sahibi olabilirler

Hayvan barınağının herkese açık olduğunu, günde ortalama 10 ile 20 arasında hayvanı sahiplenen vatandaşlara zorluk çıkarmadan verdiklerini aktaran Veteriner Remzi Güler; “Burası tüm vatandaşlarımıza açık bir merkez. İsteyen istediği zaman gelip gezebilir, istediği hayvanı şartlar uygun olmak kaydıyla sahiplenebilir. Biz sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza hiçbir formalite, bürokrasi işlemi uygulamadan hayvan verebiliyoruz. Yeter ki istedikleri hayvanın sağlığı yerinde olsun.”dedi.

Her türlü operasyon yapılıyor

Merkeze gelen hayvanlara her türlü cerrahi müdahaleyi yapabildiklerini, bu sayede birçok hayvanın canını kurtardıklarını belirten Güler, 2 veteriner hekim, 2 tekniker ve 12 yardımcı personelle birlikte merkezin tüm işlemlerini başarıyla yürüttüklerini kaydetti.

Hayvan Mezarlığı vatandaşa çözüm oldu

Öte yandan Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda hizmete açılan merkez bünyesine faaliyet gösteren Hayvan Mezarlığı hakkında da bilgiler veren Veteriner Güler, mezarlığın ilk zamanlarda atıl kaldığını ancak son dönemde hayvanı ölen birçok vatandaşın hayvan ölülerini mezarlığa getirerek gömmeye başladığını. Bu sayede etrafta kötü görüntü ve kötü koku oluşumunun da engellendiğini söyledi.

HBB-BASIN-YAYIN-3JPG HBB-BASIN-YAYIN-4JPG HBB-BASIN-YAYIN-6JPG