Dr. M. Nihat Özer , “Kalp sağlığı için sigaradan uzak durun”

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Nihat Özer:

“Kalp sağlığı için sigaradan uzak durun”

Dünyada her yıl 17,5 milyon kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Nihat Özer; doğru beslenme, sigarasız ve stressiz bir hayat ile bu risklerin önüne geçilebileceğini belirtti.
Kalp damar hastalıkların yol açtığı nedenleri açıklayan Uzman Dr. Özer, “Türkiye’de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunmakta ve bu hastaların yılda 130 bini hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin önemli bir bölümü 41-58 yaş grubunda görülmektedir. Hayvansal kaynaklı ve aşırı yağlı gıdaların tüketimi, fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabetin kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında gelmektedir. Kalp damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümü, sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Sigara dumanının içerdiği karbon monoksit kan dolaşımına girerek, pıhtılaşmaya yol açmakta ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek, kalp krizlerine neden olmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır” açıklamasında bulundu.

“Doğru beslenin kalp hastalıklarından korunun”
Kalp damar hastalıklarından korunmada, beslenme alışkanlıklarının önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Uzm. Dr. Nihat Özer, “Kalp damar hastalıklarından korunmak için; doymuş yağ oranının azaltılması, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranının artırılması, besin yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmesi, posa içeren yiyeceklerle meyve-sebze tüketiminin artırılması, şeker ve tuzun en az seviyede tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca vücut ağırlığının kontrol altında tutulması, doğru beslenmeye özen gösterilmesi, stresten uzak durulması, insan sağlığı açısından zararlı ortamlarda bulunulmaması, spor yapılması ve haftada 3-4 kez yarım saat yürüyüş yapılması önerilir” şeklinde konuştu.

Kalp damar hastalığı belirtilerine dikkat!
Kalp damar hastalıklarının en önemli belirtilerinin; göğüste sıkışma ve baskı, kola, boyna veya çeneye doğru yayılan ağrı, bacaklarında, özellikle de ayak bileklerinde şişme olan, az hareketle nefes darlığı çeken, çabuk yorulan, terleme ve çarpıntı şikâyetleri olduğunu açıklayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Nihat Özer, bu durumları yaşayanların, zaman kaybetmeden uzman hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Screenshot_1

Önceki İçerikAylık haber bülteni basım ihalesi yapılacak
Sonraki İçerikKıdem tazminatında tavan hesabına dikkat edin